2017. 10. 22.

Tucatnyi egyiptomi rendőr halt meg az iszlamistákkal való összecsapásbanLegalább tizenhat rendőr meghalt egy lövöldözésben, amely szélsőségesek búvóhelye elleni rajtaütés során robbant ki Egyiptom nyugati, sivatagos részén elterülő Gíza tartományban – közölte két egyiptomi biztonsági forrás pénteken.

A források elmondása szerint a hatóságok rajtaütöttek egy lakáson, amelyben a gyanú szerint a szélsőséges Hazm mozgalom tagjai bújtak meg. A razzia vélhetően balul sült el, és a szélsőségesekkel fegyverharcba keveredtek a rendőrök. A fegyveresek megpróbáltak elmenekülni, miközben folyamatosan tüzeltek egy második rendőri alakulatra, amely erősítésként érkezett a helyszínre – közölték a források.

Hozzátették, hogy a szélsőségesek robbanószerkezeteket is bevetettek a hatóságok ellen. Az összecsapásban nyolc rendőr sebesült meg. Más források szerint a nyolc sebesült közül négy rendőr, négy pedig szélsőséges.

Kairó a 2013-ban betiltott Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet fegyveres szárnyának tartja a Hazm mozgalmat, amit az előbbi szervezet tagad. Korábbi információk szerint a Hazm csoport tevékenysége korábban csak az internetre korlátozódott. A szélsőségesek végül tavaly júliusban léptek a tettek mezejére, amikor is megöltek egy rendőrfőnököt. A mozgalom azóta is számos támadás elkövetését vállalta, amelyek főként kormányzati, igazságügyi és biztonsági célpontok ellen hajtották végre.

Egyiptomban a biztonsági erők több száz tagja vesztette életét 2013 óta iszlamisták elleni küzdelemben, akiknek a tevékenysége a Muzulmán Tesvériség színeiben kormányzó Mohamed Murszi volt elnök 2013-as megbuktatása óta erősödött meg főként a Sínai-félszigeten. A félszigeten ráadásul aktív az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet helyi ága is.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com