Cadmus fordítás Cadmus

Tucatnyi róka teljesíthette be a bibliai próféciát

Az egyik muszlim ünnep és egy zsidó gyásznap idei egybeesése nyomán összecsapások voltak az elmúlt napokban Jeruzsálemben a két vallás hívei között, de ezenkívül más is borzolta a kedélyeket. Tísá beáv, azaz áv hónap kilencedike, a jeruzsálemi szentély ókori lerombolásának gyásznapja környékén – meglehetősen szokatlan módon – rókákat láttak a siratófal, a második zsidó templom egyetlen megmaradt darabja környékén. Ez pedig egyes vallási magyarázatok szerint egy bibliai próféciát teljesít be; Jeremiás siralmaiban az olvasható, „mert pusztává vált a Sion hegye, rókák szaladgálnak rajta” – számol be az izraeli sajtó.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a kérdéses kifejezés sakálokat is jelenthet. Mindenesetre Talmud-magyarázók úgy tartják, ha a szentély lerombolásával kapcsolatban megfogalmazott próféciák beteljesülhettek, akkor a templom újjáépítése – a vallásos zsidóság álma – is valóra válhat. – Nem állhatja meg az ember a sírást – mondta a rókákról készült felvételek kapcsán Smuel Rabinowitz, a siratófal és a város zsidó szent helyeinek rabbija.

Ugyancsak az idei tisá beávra apokaliptikus víziókat fogalmaztak meg izrae­li szakemberek azzal kapcsolatban, milyen országban élhetnek majd Izrael lakói az évszázad hátralévő részében. Vezető éghajlatkutatók úgy vélték, 2100-ra a legforróbb napokat nem lehet túlélni klímaberendezés nélkül, folytatódik az állatfajok kihalása, a tengervíz hőmérséklete pedig 40 fokra emelkedhet.

Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑