Cadmus fordítás Cadmus

Tunéziában a bíróság befagyasztotta a feloszlatott parlament elnökének számláit

2022. 07. 07.

Tunéziában a bíróság kedden befagyasztotta Kaisz Szaíd államfő több politikai ellenfelének, köztük Rásid Gannúsi, a feloszlatott parlament és a mérsékelt iszlamista Ennahda párt vezetőjének bankszámláit.

A hatóságok közleményt adtak ki, amelyben tájékoztatták a bankokat, hogy haladéktalanul hajtsák végre a terrorizmus elleni bíróság döntését.

A tilalmi listán szerepel az Ennahda több prominens tagja, egyebek között Gannúsi, fia, Muád, valamint Hamadi Dzsebali, egykori miniszterelnök és Rafík Abdeszalam volt külügyminiszter is. A dokumentumban nem említik a végzés indokait.

Május végén a bíróság már kiutazási tilalmat rendelt el Gannúsi ellen azon vizsgálat részeként, amelyet két ellenzéki 2013-as meggyilkolásával kapcsolatos igazságszolgáltatás akadályozása miatt indítottak.

Dzsebali ellen pénzmosás gyanújával folyik nyomozás, amely a külföldről egy tunéziai jótékonysági szervezetnek történő pénzátutalásokkal kapcsolatos. A politikust június végén letartóztatták, majd négy nappal később szabadon engedték. Július 20-án kell megjelennie a terrorizmus elleni bíróság előtt.

Tunéziában a régóta húzódó politikai válság 2021 júliusában vett új fordulatot, amikor Szaíd államfő a miniszterelnök elbocsátásával és az Ennahdha által uralt parlament felfüggesztésével teljes körű hatalmat tulajdonított magának, megingatva ezzel az arab tavasz bölcsőjének számító országban kialakuló demokráciát.

Az elnök a múlt héten bemutatott egy ellentmondásos alkotmánytervezetet, amellyel kapcsolatban mind az alkotmányjogászok, mind az ellenzék egyszemélyes, zsarnoki hatalom kiépítésének veszélyére figyelmeztetett. A dokumentumot a tervek szerint július 25-én bocsátják népszavazásra.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑