Tunéziában bevetették a hadsereget több városban az erőszakba torkolló tüntetések miatt

Tunéziában legalább négy városban bevetették a hadsereget, miután erőszakba torkollott több tüntetés a hét végén, a rendbontások miatt 632 embert vettek őrizetbe – tájékoztatott hétfőn az észak-afrikai állam belügyminisztériumának szóvivője.

Háled Hajúni szerint az előállított randalírozók közül sokan 15 és 25 év közöttiek, akik gumiabroncsok, illetve kukák felgyújtásával próbálták elzárni a rendfenntartók útját.

“A biztonsági erők 20-30 fős csoportokba verődött fiatalokkal kerültek szembe. Az erőszak szintje magas volt” – közölte a belügyi szóvivő, aki szerint bűncselekmények, például fosztogatások is történtek. Mint mondta, a biztonsági erők tagjai közül többen súlyosan megsérültek.

Péntek óta minden este helyenként erőszakos tiltakozások robbantak ki több városban az egyre romló gazdasági helyzet okozta válság miatt. Az országban kijárási korlátozások vannak érvényben a koronavírus-járvány miatt, de a tüntetők ezt nem tartották tiszteletben.

A demonstrációk egybeesnek az arab tavasz nyitányát jelentő, Zin el-Abidin ben Ali elnököt megbuktató forradalom tizedik évfordulójával.

Katonai alakulatokat Szúszában, Bizertben, Kasszerínben és Szilianában vetettek be, de voltak heves tüntetések a fővárosban, Tuniszban és el-Kéfben is. Utóbbi két városban egyelőre csak a rendőrség vette fel a küzdelmet a tüntetőkkel, könnygáz bevetésével, amiről szemtanúk számoltak be – jelentette a dpa hírügynökség.

Interneten közzétett videofelvételek tanúsága szerint a demonstrálók úttorlaszokat emeltek, autógumikat hordtak halomba és gyújtottak fel, miközben a biztonsági erők próbálták feloszlatni a tömegeket, és üldözőbe vették az elmenekülőket.

Szakértők szerint egy évtizeddel a forradalmat követően Tunéziában még mindig jelentős a munkanélküliség, a szegénység, a korrupció és a társadalmi egyenlőtlenség. A gazdasági helyzet ráadásul tovább romlott, a közszolgáltatások állapota silány és az állam a csőd szélén áll.

MTI

Sharing is caring!
Back to Top ↑