Cadmus fordítás Cadmus

Tunéziában ismét százakat vettek őrizetbe az újabb tüntetéseken

Négyszázharminckét embert vettek őrizetbe a tunéziai biztonsági erők helyi idő szerint kedd éjszaka az ország különböző részein. Ez már az ötödik egymást követő este volt, amikor – leginkább – fiatal tüntetők rendőrökkel csaptak össze az országot sújtó politikai válság, illetve a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett korlátozások szigorítása közepette.

A főváros, Tunisz legnépesebb és egyik leghátrányosabb helyzetben lévő környékén, et-Tadámunban fiatalok barikádokat emeltek, és köveket hajigáltak, a rendőrség és a nemzeti őrség tagjai könnygázzal próbálták szétoszlatni a tömeget. A gáz több környékbeli házat is elárasztott.

Hisám Masísi tunéziai miniszterelnök nemzeti párbeszédet szorgalmazott a tüntetések lecsillapítására. “Megértem a tüntetőket és vágyukat, hogy hallassák hangjukat, de semmi sem indokolja az éjszakai kijárási tilalom megsértését, sem köz- és magánjavak kifosztását, sem megrongálását” – jelentette ki. Az EFE spanyol hírügynökség szerint az elmúlt napokban egyesek kihasználták az éjszakai összecsapásokat arra, hogy bevásárlóközpontokat raboljanak ki, és utcai berendezéseket rongáljanak meg.

A hatóságok októberben vezettek be kijárási tilalmat – amelyet számos alkalommal módosítottak – és szigorú mozgáskorlátozásokat a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. A csaknem 12 millió lakosú észak-afrikai országban eddig több mint 184 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 5844 halálesetet regisztráltak. Tunéziában kedden 94-el rekordot döntött a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak napi száma.

Brahím Bartadzsi védelmi miniszter egy szerdai parlamenti ülésen arról számolt be, hogy a tüntetők közé beszivárgott szélsőséges elemeket is őrizetbe vettek, akiknél szúróeszközöket és Molotov-koktélokat találtak.
A tiltakozások péntek óta tartanak, az emberek az egyre romló gazdasági helyzet okozta válság miatt vonulnak utcára, a belügyminisztérium részéről hétfőn több mint 600 ember őrizetbevételéről számoltak be.
A tunéziai belügyminisztérium szerint az elmúlt napokban őrizetbe vettek legtöbbje 14 és 17 éves kor közötti. A tárca felszólította a szülőket, hogy figyeljenek oda gyerekeikre.

Emberi jogi szervezetek ezzel szemben túlkapással vádolják a biztonsági erőket, és bejelentették, hogy bizottságot hoznak létre annak érdekében, hogy jogi segítségnyújtásban részesítsék az őrizetbe vetteket, és platformot indítanak a világhálón a rendőrségi visszaélésekről szóló vallomások összegyűjtéséhez.

MTI

Sharing is caring!

, , ,




Back to Top ↑