2018. 10. 26.

Tunéziában tárgyalt Jean-Claude Juncker

 Tuniszban tárgyalt és kötött 270 millió eurós keretösszegű megállapodást az Európai Bizottság elnöke a tunéziai államfővel.

Jean-Claude Juncker és Bedzsi Kaid esz-Szebszi – a gazdasági, politikai kérdéseken túl – az illegális bevándorlás témáját, annak Európára gyakorolt hatását is megvitatta.

Erről kérdezte az Unió vezető politikusát az Euronews tudósítója a repülőgépen, amikor felvetette; “nem gondolja úgy, hogy a migráció lehet az a problémakör, ami felbomlasztja az EU-t? Most nagyon úgy tűnik…”

– Olyan sok “végső momentumot” megéltem, nem hiszem, hogy ez egy újabb ilyen. Nem, bár ez egy nagyon nehéz ügy – válaszolta Juncker. Ha a megoldásra kíváncsi; az Európai Unió határozottan nem az elosztásukban gondolkodik, nem ezt az utat követi – tette hozzá.

A közös utazás során szóba került adatok szerint, idén 94 ezer menekült és illegális bevándorló érte el Európát a Földközi-tengeren keresztül. Sokan közülük Tunéziából szálltak vízre.

Esz-Szebszi elnök úgy fogalmazott, aggódik Európa bevándorláspolitikája, és különösen amiatt, hogy nincs egységes álláspontja a kérdésben – amit nagy veszélynek érez.

“Juncker azt tervezte, hogy útja a kereskedelemre és az EU tunéziai befektetéseire összpontosít. Azonban a migráció kérdéskörét nem lehetett megkerülni. Mindketten egyetértettek abban, hogy a probléma tartós megoldását csak közös munkával, együttműködéssel érhetik el. De ennek mikéntjéről nem esett szó, és arról sem, mit tesznek azért, hogy emberek ezrei ne kockáztassák a veszélyes tengeri átkelést.” – mondta Anelise Borges az Euronews tudósítója.

Euronews

, , , ,
Back to Top ↑