Cadmus fordítás Cadmus

Tunéziában több tucat terrorsejtet számoltak fel az idén

2020. 11. 17.

A tunéziai biztonsági erők 33 terrorsejtet számoltak fel és 1020 személyt vettek őrizetbe az idén terrorszervezetekhez tartozás miatt – közölte hétfőn Tavfík Sarfeddín belügyminiszter.

Az év eleje óta a hatóságok 48 műveletet hajtottak végre, amelyek eredményeként 876 embert bíróság elé állítottak, és közülük 112-t ítéltek börtönbüntetésre – jelentette ki Sarfeddín a parlament biztonsági és védelmi bizottsága előtt.

A biztonsági erők kilenc Kalasnyikov típusú karabélyt, jelentős mennyiségű lőszert és házilagos készítésű robbanószerkezetet foglaltak le, valamint számos olyan rejtekhelyre bukkantak, amelyeket műhelyekként használtak robbanószergyártásra az ország nyugati, hegyvidéki részén.

Sarfeddín figyelmeztetett arra, hogy mind a terrorszervezetek, mind a bűnözői szervezetek változtattak taktikájukon és stratégiájukon, kihasználva, hogy az állami szervezeteket teljesen leköti a koronavírus-járvány elleni küzdelem.

A biztonságpolitikával foglalkozó Soufan Group nevű, New York-i székhelyű intézet szerint Tunézia a negyedik helyen áll azoknak az országoknak a listáján, ahonnan a legtöbben csatlakoztak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez.

Tunézia – ahonnan a becslések szerint mintegy ötezren csatlakoztak az Iszlám Államhoz – 2015-ben egy sor dzsihadista merényletet szenvedett el, amelyekben 72 ember, köztük 60 külföldi turista vesztette életét.

A Franciaországban legutóbb, október 29-én elkövetett iszlamista merénylet elkövetője tunéziai állampolgár, a 21 éves Bráhím Isszávi, aki az olaszországi Lampedusa szigetén keresztül, szeptember végén érkezett Európába. A támadás egy nizzai templomban történt, és három halálos áldozatot követelt.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑