Tunéziai migránsok érkeztek Lampedusa szigetére

Hetvenegy tunéziai migráns érkezett kedden a dél-olaszországi Lampedusa szigetére – közölték a helyi hatóságok.

A menedékkérőket az olasz parti őrség vette fel tíz tengeri mérföldre Lampedusa partjaitól a Földközi-tengeren és vitte őket a sziget kikötőjébe.

A migránsokat a Lampedusán működő menekültügyi központban szállásolták el, ahol már negyven menekült tartózkodik.

A nap folyamán az Olaszországba érkező migránsok számára kijelölt egyik karanténhajón, a Szicília partjainál horgonyzó Moby Zaza fedélzetén őrizetbe vettek két tunéziai állampolgárt embercsempészet gyanújával. A 21 és 23 éves férfiakat honfitársaik kárára elkövetett zsarolással vádolják – jelentette az olasz sajtó.

Luigi Patronaggio, a szicíliai Agrigento államügyésze hétfői interjújában azt hangoztatta, hogy Líbiából szárazföldön először Tunéziába, majd innen a rövidebb tengeri útvonalon Olaszországba érkeznek az Európába tartó migránsok, közöttük számos bűnözővel. Kifejtette: a Földközi-tenger nyugati felében a migrációt ismét a tunéziai bűnszervezetek vették kézbe.

Ők a Tunézia és Olaszország között kevesebb mint háromszáz kilométeres útvonalon akár több ezer embert is képesek “utaztatni”, mindenekelőtt a Szaharától délre fekvő közép-afrikai országokból származó migránsokat, valamint büntetett előéletű tunéziaiakat, akik közül többeket már korábban kiutasítottak Olaszországból, de ismét megpróbálnak visszatérni.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑