Cadmus fordítás Cadmus

Tunéziai migránsok tüntettek Lampedusán a kitoloncolásuk ellen

A tunéziaiaknak alig van esélyük, hogy politikai menedékjogot kapjanak Európában, mert Tunézia demokrácia. Az ország gazdasági helyzete miatt azonban sokan Európa felé tartanak. A napokban Olaszországba érkezett tunéziai migránsok tiltakoztak Lampedusán kitoloncolásuk ellen.

Az olasz rendőrség adatai szerint 570-en érkeztek az elmúlt két hétben Lampedusára. A sziget mindössze 95 férőhelyes fogadóközpontjában jelenleg több mint kétszázan tartózkodnak.

Az ANSA szerint idén jóval több migráns érkezett önállóan Olaszországba, mint NGO-k hajóinak fedélzetén. Lampedusa mellett Szicília, Szardínia és a calabriai partok is kedvelt célpontjaik közé tartoznak.

Az olasz belügyminisztérium összesítése alapján idén eddig 6342 migráns érkezett Olaszországba, 2017-ben még 102 954 volt a számuk. Azonban újra egyre többen vágnak neki a Földközi-tenger átszelésének, csak szeptemberben 1207-en szálltak partra Olaszországban. Ez idén első alkalommal haladta meg az előző év hasonló időszakában rögzített adatokat (947 fő).

Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül NGO-k tengeren veszteglő hajója, az Ocean Viking is várhatóan Lampedusán teszi le 182 utasát. A hajó a hétvégén az új olasz kormány engedélyével 82 migránst tett partra.

Időközben Lampedusától 38 tengeri mérföldre, máltai vizeken veszélybe került egy csónak, amelyben 28 migráns utazott. A máltai hatóságok nem reagáltak a segélykérésre – közölte az Alarm Phone civil szervezet, amely az embercsempészek csónakjairól érkező hívásokat és a csónakok koordinátáit továbbítja az NGO-k hajóinak.

Matteo Salvini exbelügyminiszter csütörtökön újból bírálta az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt két hete beiktatott kormányának migrációs politikáját.

hirado,hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑