Cadmus fordítás Cadmus

Tüntetők ostromolják a tunéziai parlament épületét

Tüntetők próbáltak meg kedden bejutni Tunéziában a parlament épületébe, ahol bizalmi szavazást tartanak Hisám Masísi miniszterelnök kormányáról – közölte az al-Hadasz televízió.

A televízió értesülései szerint a biztonsági erőknek egyelőre sikerült kordában tartaniuk a tömeget. A rendvédelmi szervek nagy erőkkel, a többi között páncélozott járművekkel vették körül a törvényhozás épületét. A rendőrség lezárta az odavezető utakat.

A tüntetők kormányellenes jelszavakat skandáltak, az “elnyomás végét”, illetve a korábbi megmozdulások alkalmával őrizetbe vett aktivisták szabadon engedését követelték.

Basszem Trifi, a Tunéziai Emberi Jogi Liga nevű jogvédő csoport helyettes vezetője szerint a rendvédelmi szervek több mint 1200 tüntetőt vettek őrizetbe az elmúlt egy hét során. Mint mondta, többnyire békés tüntetők kerültek a hatóságok kezére, s a rongálók és fosztogatók csak egy töredékét sikerült elfogniuk.

Mesisi a múlt héten jelentette be, hogy átalakítja kormányát, 12 minisztert lecserélve. Egyben nemzeti párbeszédet szorgalmazott és gazdasági reformokat ígért a magas munkanélküliség és a közszolgáltatások silány volta miatti tüntetések lecsillapítására.

A tiltakozások január 16. óta tartanak, az emberek az egyre romló gazdasági helyzet és a koronavírus-járvány terjedése okozta válság miatt vonultak az utcákra.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑