Cadmus fordítás Cadmus

Tüntetőket öltek meg Szudánban

2021. 11. 18.

Szudánban szerdán a múlt hónapban történt államcsíny ellen tüntetőket öltek meg a biztonsági erők. A katonai vezetés ugyancsak szerdára megszüntetett minden távközlési lehetőséget – adta hírül az AFP francia hírügynökség.

A tüntetők az ország fővárosában, Kartúmban és a vele szemben, a Nílus másik partján fekvő Omdurmánban vonultak utcára. A biztonsági erők tüzet nyitottak a protestálókra és – az afp jelentése szerint – 14 embert megöltek.

A francia hírügynökség, a Szudáni Orvosok Bizottsága információira hivatkozva, arról számolt be, hogya biztonságiak fejre, nyakra és testre céloztak.

Hírügynökségi jelentések szerint az október 25-i hatalomátvétel óta a szerdai volt a legvéreseb nap. A puccs óta 34 demonstráló halt meg – köztük három tizenéves gyerek -, több százan pedig megsebesültek.

Szerdán déltájt a hadsereg megszakítatta az összes telefonöszeköttetést. Internet a puccs óta nincs a afrikai országban, így teljesen megszűnt a távközlés.

A telefonösszeköttetés hiánya miatt kevesebben tüntettek, mint korábban, feltehetően azért, mert a szervezők nem tudtak sms-üzenetekkel mozgósítani. Szerdán csak pár ezren vonultak az utcára, míg előzőleg tízezrek tüntettek az államcsíny ellen.

A megbuktatott Abdalla Hamdok niniszterelnök jelenleg háziőrizetben van. AZ Egyesült Államok és több nyugati ország korábban arra szólította fel a jelenlegi szudáni vezetést, hogy térjen vissza a puccs előtti állapotokhoz. Gibreil Ibrahim, a megbuktatott kormány pénzügyminisztere az AP amerikai hírügynökségnek a szerdai tüntetések előtt adott interjújában azt nyilatkozta: a visszatérés a hatalomátvétel előtti viszonyokhoz “nem reális”.

MTI, Origo.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑