Türelemre int az ENSZ főtitkár a kurd függetlenséggel kapcsolatban

António Guterres ENSZ-főtitkár arra kérte vasárnap Irak minden vezető politikusát, hogy kezeljék „türelemmel és visszafogottsággal” iraki Kurdisztán esetleges függetlenné válásának kérdését, amelyről szeptember 25-re népszavazást készülnek tartani az észak-iraki térségben.

Guterres meggyőződése szerint „bármilyen egyoldalú döntés a referendum mostani megtartásáról elvonná a figyelmet az Iszlám Állam legyőzésének céljáról, valamint a visszafoglalt területek újjáépítésének” és a dzsihadista terrorszervezet által „elüldözött, több mint hárommillió ember biztonságos és önkéntes visszatérésének elősegítéséről” – tudatta nyilatkozatában szóvivője, Stéphane Dujarric. „

A főtitkár arra kér minden vezetőt Irak-szerte, hogy türelemmel és visszafogottsággal kezeljék ezt a kérdést” – fűzte hozzá.

António Guterres „tiszteletben tartja Irak szuverenitását, területi sérthetetlenségét és egységét, s úgy gondolja, hogy minden, a szövetségi kormány és a kurdisztáni regionális kormány közötti kérdést strukturált párbeszéd és építő jellegű kompromisszumok útján kell rendezni” – fejtette ki a világszervezet vezető diplomatájának szóvivője.

Az észak-iraki Kurdisztán parlamentje pénteken jóváhagyta, hogy szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről három kormányzóságban és a kurdok ellenőrzése alatt álló, de a bagdadi központi vezetés által magának követelt területeken.

A népszavazás kiírása határozott nemzetközi ellenállást váltott ki. Az iraki kormány mellett különösen Törökország, Irán és Szíria ellenzi erőteljesen az iraki kurdok függetlenné válását, miután attól tartanak, hogy ez erősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit is.

Az Egyesült Államok szintén ellenzi a referendumot, pénteki állásfoglalásában a Fehér Ház arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai kormány megítélése szerint a referendum elvonná a figyelmet az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harctól.

A befolyásos iraki síita milíciák egyik parancsnoka pedig arra figyelmeztetett, hogy mindez egy polgárháborúhoz vezethet kurdok és arabok között.

Az ENSZ a napokban azt javasolta, hogy iraki Kurdisztán és a bagdadi szövetségi kormány három év alatt dolgozzon ki megállapodást a jelenleg autonóm kurdisztáni régió leendő státusáról. Ján Kubis, az ENSZ iraki különmegbízottja csütörtökön adott át Maszúd Barzani kurd elnöknek egy olyan tervet, amely az erbíli kurd vezetés és Bagdad közötti tárgyalások azonnali megkezdését ajánlja, cserében a tervezett kurdisztáni népszavazás elhalasztásáért.

A dokumentum „strukturált, folyamatos, intenzív” és „előzetes feltétel nélküli” tárgyalásokról beszél, amelyeken „meghatároznák a Bagdad és Erbíl közötti kapcsolatok és együttműködés jövőjét, s a ”két vagy három év alatt„ elérendő megállapodás végrehajtását az ENSZ garantálná.

Hasonló tervet adott át Barzaninak a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint csütörtökön az Iszlám Állam ellen harcoló terrorellenes katonai koalíció amerikai, brit és francia küldötte.

Barzani azonban szombaton leszögezte, hogy egyelőre nem kínáltak fel számukra olyan ”megfelelő alternatívát„, amely arra késztetné az iraki kurdokat, hogy elhalasszák a kitűzött függetlenségi referendumot.

Núri al-Máliki, Irak nagy befolyású alelnöke és volt miniszterelnöke vasárnap az Egyesült Államok iraki nagykövetét, Douglas Sillimant fogadva azt hangoztatta, hogy a szeptember 25-ére kitűzött kurd népszavazás ”veszélyes következményeket vonna maga után„, ezért a kurdoknak le kell állítaniuk ezt ”az iraki nép általános érdekeit sértő referendumot„.

A bagdadi parlament legerősebb koalícióját vezető Máliki egyebek közt azt hangsúlyozta, hogy nem engedhetik meg ”egy második Izrael„, vagyis egy újabb etnikai alapon szerveződő állam létrejöttét a Közel-Keleten, mert az ”veszélyes következményekkel járna Irak biztonságára, szuverenitására és egységére nézve„.

Az erbíli kurd vezetést Irán is óva inti a népszavazás megtartásától. Irán meg fogja szakítani katonai és más együttműködését egy független Kurdisztántól – idézte az ország legfelsőbb nemzetbiztonsági tanácsát vezető Ali Samhani szavait vasárnap az Isna iráni hírügynökség.

Irán testvérként és szövetségesként tekintett az észak-iraki kurdokra és támogatta őket a nehéz időkben, de a jövő hétre kitűzött függetlenségi népszavazás nem törvényes, és nem segíti elő sem Irak, sem a térség biztonságának megteremtését – szögezte le Samhani az Isna jelentése szerint.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑