Cadmus fordítás Cadmus

Túszokat ejtett az Iszlám Állam terroristája egy francia szupermarketben

Legalább két ember meghalt, és tizenhatan megsebesültek, amikor péntek délelőtt egy fegyveres túszokat ejtett egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre található Trebes településen – közölték rendőrségi források. Edouard Philippe francia miniszterelnök közlése szerint a támadás „terrorcselekménynek tűnik”.

A támadó egy 26 éves, marokkói származású harcedzett férfi, aki aktív tagja az online szalafista hálózatnak. 2016-ban bebörtönözték, a francia hírszerzés gyanúja szerint Szíriában is járt – írja a Le Parisien egy nyomozás közeli forrásra hivatkozva.

Venczel Katalin, az M1 párizsi tudósítója elmondta, a marokkói származású támadó Salah Abdeslamnak, a 2015-ös párizsi terrortámadások irányítójának kiszabadítását követelte, és azt mondta magáról, hogy ő az Iszlám Állam katonája.

Minden jel arra utal, hogy a dél-franciaországi incidens terrorista merénylet volt – mondta Edouard Philippe francia miniszterelnök pénteken. Hozzátette: a francia terrorellenes ügyészség már átvette az irányítást a nyomozás fölött.

A Le Parisien legfrissebb jelentése szerint a két áldozat mellett összesen tizenhatan sérültek meg, de a csendőrség felhívta fel a figyelmet, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekedhet.

Túszokat ejtett az Iszlám Állam terroristája egy francia szupermarketben

Rendőrségi források szerint legalább két ember meghalt. A Le Figaro című napilap úgy tudja, hogy a szupermarket egyik alkalmazottját megölte a támadó, de már nincs több túsz az üzletben. Aude megye prefektúrája a Twitteren megerősítette, hogy „rendőrségi akció van folyamatban” Trebes-nél. A környéket teljesen lezárta a rendőrség.

„Allahu akbar” – kiáltással támadott

A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak. A Reuters szerint nyolc embert tartott fogva a fegyveres. Az egyik szemtanú arról számolt be a Europe 1 rádiónak, hogy a támadó azt kiabálta: „Allahu akbar!”

Az M1 úgy tudja, a férfinál a lőfegyveren kívül gránátok és kések is voltak.

A hírtelevízió értesülése szerint a fegyveres a túszejtést megelőzően egy gépkocsiból rálőtt négy marseille-i rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A támadó ötször lőtt, és azután ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe. A BFM úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel.

A belügyminisztérium azt kérte a sajtó munkatartásaitól, hogy egyelőre ne menjenek a helyszín közelébe, és ne zavarják a rendőri erők fellépését, illetve ne tegyenek közzé olyan „szóbeszédeket”, amelyek megzavarhatják a tájékoztatást. A tárca jelezte, hogy a Twitteren folyamatosan tájékoztat a rendőri beavatkozás fejleményeiről.

Az M1 tudósítója úgy tudja, már nincsenek túszok, de rendőrök vannak még bent jelenleg a túszejtővel. A hatóságok tudják, ki ez az ember, de korábban nem szerepelt rendőrségi nyilvántartásban.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑