Tűz alá vették fegyveresek a kameruni légitársaság egyik repülőgépét

Fegyveresek tűz alá vették vasárnap reggel a kameruni légitársaság egyik repülőgépét, amikor Bamenda repülőterét közelítette meg – tudatta közlemény útján a Cameroon Airlines.

Bamenda az ország északnyugati részén fekszik, ahol szakadár lázadók harcban állnak a kormányerőkkel. A Douala-Bamenda járat gond nélkül földet ért, és senki sem sérült meg. A gép azonban mindaddig nem emelkedhet ismét a magasba, amíg tüzetesen át nem vizsgálják.

A térségben 2017 óta folynak harcok a kormányerők és az angolajkú lázadók között. Ez utóbbiak eleinte békés tüntetéseken követeltek szélesebb jogokat a frankofón ország angolajkú közösségének, ám mostanra annyira elmérgesedett a helyzet, hogy napi szintű az erőszak, a lázadók pedig saját államot akarnak létrehozni Ambazónia néven.

A szakadár szervezetek egyikének vezetője, Cho Abaya, az Ambazóniai Tanács nevű szervezet elnöke nem sokkal később megerősítette, hogy a lázadók nyitottak tüzet a polgári repülőgépre. Ezt azzal indokolta, hogy a kormányerők katonákat és fegyvereket szállítanak kereskedelmi járatokkal, ezért előre figyelmeztették a Cameroon Airlinest, hogy ha nem adják le időben a repülési terveket, akkor minden repülőgépet potenciális fenyegetésnek fognak tekinteni, és tüzet nyitnak rá.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑