Cadmus fordítás Cadmus

Tűz ütött ki egy algériai szülészeten, 26 csecsemőt mentettek ki

Huszonhat csecsemőt mentett ki szerdán a polgári védelem az északkelet-algériai el-Ved városában található szülészeti klinikáról, ahol tűz ütött ki, s ahol egy évvel ezelőtt nyolc újszülött vesztette életét hasonló okokból.

Az APS algériai állami hírügynökség jelentése szerint a tűz a létesítmény konyhájában ütött ki egy rövidzárlat miatt, és az újszülött osztályig terjedt el, mindazonáltal nem követelt halálos áldozatokat.

Ugyanezen az osztályon szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt szintén tűz ütött ki egy szúnyogirtó eszközben bekövetkezett meghibásodás miatt, akkor nyolc csecsemő életét vesztette, 76 embert – köztük 11 újszülöttet – azonban sikerült kimenteni.

A kórház igazgatóját és igazgatóhelyettesét egyebek között halálos balesetet okozó gondatlanság vádjával egy év börtönbüntetésre és 660 eurós (több mint 240 ezer forintos) pénzbüntetésre ítélték.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Algériában átlagosan 1,6 orvos jut 1000 lakosra, miközben például a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban átlagosan 3,4 orvos jut ennyi lakosra. A 43 millió lakosú Algériában mindössze 70 ezer kórházi ágy van.

A koronavírus-járvány, amely miatt az országot március közepe óta vesztegzár alatt tartják, egyértelművé tette, hogy az egészségügyi rendszer katasztrofális állapotban van, a legrosszabbként tartják nyilván az észak-afrikai országok között.

MTI

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑