Tűzszünetre szólított fel az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Azonnali tűzszünetre szólított fel az Örményország és Azerbajdzsán között a Hegyi-Karabah miatt kirobbant konfliktusban kedden Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki aggodalmát fejezte ki a felek között növekvő ellenségeskedés miatt.

“Sokkolnak a civil halottakról és sebesültekről szóló információk, ahogy a tulajdonokban és az infrastruktúrákban véghezvitt pusztításról szólók is” – fogalmazott közleményében a korábbi chilei elnök.

Bachelet ezenkívül felhívást intézett minden félhez, hogy “tartsák tiszteletben a nemzetközi emberi jogi törvényt, miképp a nemzetközi humanitárius törvényt, különösen az arra vonatkozót, amely a civil lakosságot és minden harcképtelen embert véd”.

Hegyi-Karabahban és a környékén vasárnap robbantak ki ismét harcok. Baku közölte, hogy örmény részről heves ágyútűz érte az azeri hadsereg állásait. Ezzel párhuzamosan Jereván az azeri hadseregnek az el nem ismert Hegyi-Karabah köztársaság, illetve annak székhelye, Sztyepanakert irányában, valamint az enkláve környékén folytatott harci cselekményéről adott hírt.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta ismét nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑