Cadmus fordítás Cadmus

Ugandai fegyveresek ismét több civilt megöltek Kongóban

2019. 11. 25.

Nyolc civilt mészároltak le hétfőre virradóra a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Észak-Kivu tartományban egy ugandai lázadócsoport fegyveresei, majd a hatóságok tehetetlensége miatt feldühödött helyiek felgyújtották a helyi polgármesteri hivatalt, valamint összecsaptak a rendőrökkel a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) épülete előtt is.

Kongói katonai források szerint a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) elnevezésű ugandai milícia a tartomány Beni nevű városában hajtott végre támadást.

Sajtóbeszámolók szerint a hatóságok és az ENSZ békefenntartó alakulatainak a tétlensége miatt dühös helyiek hétfő reggel felgyújtották a polgármesteri hivatalt, amely részben kiégett. A rendőrség a nagyrészt fiatalokból álló tiltakozók ellen éles lőszert is bevetett, az oszlatás után pedig a tüntetők a MONUSCO székházánál gyülekeztek, ahol ismét összecsaptak a rendőrökkel és a helyszínre kivezényelt katonákkal.

A hét végén a tartományban már voltak tüntetések, amelyek miatt hárman meghaltak.

A kongói hadsereg október 30-án támadást indított az ADF ellen a térségben. François Grignon, az ENSZ kongói különleges megbízottja vasárnap hangsúlyozta: a hadsereg nem kért segítséget a világszervezet békefenntartóitól, e nélkül pedig a kéksisakosok nem léphetnek közbe.

A gyermekkatonák alkalmazásáról és súlyos jogsértéseiről hírhedt ADF-et – amely gyakran követ el támadásokat Kongó keleti, Ugandával határos részén – azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős. A szervezet céljai nem ismertek pontosan, de Kongó forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének az ellenőrzéséért.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑