2018. 04. 23.

Ugrásszerűen nőtt a Líbiából Olaszországba érkező migránsok számaA hatóságok tájékoztatása szerint Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon szombaton és vasárnap kimentett csoportokról van szó.Több mint ötszáz fő az EuNavforMed katonai művelet egyik német hajójával érkezett meg a szicíliai Catania kikötőjébe.

További több mint ötszáz embert az Sos Mediterranee nem kormányzati szervezet (NGO) Aquarius nevű hajója mentett meg és szállított a szicíliai Trapaniba. A többieknek más civil mentőhajók segítettek az olasz parti őrség koordinálásával.

A migránscsoportokat mind Líbia partjairól indultak útra gumicsónakokkal. Az egyik hajó fel is borult, utasainak a líbiai parti őrség sietett a segítségére: több mint kétszáz embert tudtak kimenteni és visszaszállítani Líbiába. Tizenegyen a tengerbe fulladtak líbiai források szerint.

Az olasz hatóságok információi szerint az olaszországi partokra érkezett migránsok között feltűnően sok a szülői kíséret nélküli kiskorú. Ilyen sokan egyszerre legutóbb tavaly ősszel, majd előtte tavaly nyár elején érkeztek Dél-Olaszországba. A Líbia felőli migráció hirtelen erősödését a rendkívül jó időjárással, valamint a líbiai politikai helyzettel magyarázzák.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑