2018. 09. 20.

Új fegyvert szerzett be a Hezbollah

Új, precíziós rakétákra tett szert a Hezbollah, annak ellenére, hogy Izrael mindent megtett ennek megakadályozására – jelentette be televíziós beszédében csütörtökön a libanoni székhelyű síita szervezet vezetője, Haszan Naszrallah sejk.

Naszrallah a bejelentésében nem tért ki a rakéták típusára, hozzátette azonban, hogy minden okuk megvan az elégedettségre, mert az új fegyvereknek köszönhetően a térség erőegyensúlya immár megváltozott. A Hezbollah fegyvervásárlását megakadályozni hivatott izraeli légicsapásokról Naszrallah annyit mondott, „azoknak vége, megszereztük a fegyvereket”. Hozzátette, „ha Izrael háborút hirdet Libanon ellen, olyan sors vár rá, amilyenre nem is számít”.

Tel-Aviv elismerte, hogy a hét elején légicsapásokat hajtott végre a szíriai Latakiában, mert úgy értesült, a tengerparti város kikötőjébe fegyverszállítmány érkezik a Hezbollahnak. Naszrallah tagadta ezt.

A Hezbollahnak Szíriában is vannak fegyveresei, akik Szíriai Arab Hadsereg oldalán harcolnak. Ezzel kapcsolatban Naszrallah azt mondta, hogy a szervezet katonái továbbra is Szíriában maradnak, elképzelhetőnek tartotta azonban, hogy csökkentik a számukat, mert Damaszkusz az ország nagy részét  felszabadította az iszlamisták alól. Korábban Naszrallah már bejelentette, hogy a Hezbollah jelenléte elengedhetetlen az országban, és azt a szíriai vezetés jóváhagyta.

Helyi források szerint eddig  a libanoni ellenállási mozgalom fegyveres alakulata több mint 1600 harcosa esett el az iszlamisták és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcokban. Beszédében Naszrallah arra buzdította híveit, hogy álljanak ki Irán mellett, mert a síita többségű ország az Egyesült Államok által újra bevezetett szankciók miatt nehéz helyzetbe került.

Az iráni Forradalmi Gárda a nyolcvanas években segítséget nyújtott a Hezbollahnak a Dél-Libanon izraeli megszállása elleni harcban. A beszéd a síita muszlimok gyászhetén hangzott el, amikor Mohamed próféta meggyilkolt unokájára emlékeznek; a megemlékezéseknek központi szerepe van a síita kalendáriumban, így a jelentős síita lakossággal rendelkező Libanonban is többnapos megemlékezés zajlik ezekben a napokban.

Hirado.hu, MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑