Cadmus fordítás Cadmus

Új, hatalommegosztáson alapuló kormány lépett hivatalba Jemenben

2020. 12. 27.

Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök szombaton új, hatalommegosztáson alapuló kormányt iktatott be, amely az ország egyes részeit ellenőrző hívei és a déli szeparatisták közötti hatalmi harcok rendezését szolgálja a polgárháborús országban.

A 24 miniszterből álló kabinetben mindkét fél egyenlő arányban rendelkezik képviselettel. Az új kormány elsődleges feladata lesz a masszív gazdasági problémák és a nemzeti fizetőeszköz leértékelődésének kezelése.

A jemeni kabinet beiktatási ceremóniáját Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban tartották, ahová Hádi menekült, miután húszi síita lázadók kiterjedt területeket foglaltak el Jemenben, köztük a fővárost, Szanaát.

“Különböző blokkokból, illetve térségekből jönnek, de az ország és annak lakói kell, hogy a legfontosabbak legyenek számukra” – hangoztatta Hádi, akit a Saba jemeni hírügynökség idézett. Azt mondta, bízik benne, hogy az új kormány egységes csapatként fog majd tudni működni.

A szakadárokat tömörítő Déli Átmeneti Tanács (STC) és a kormány tavaly augusztusban összetűzésbe került a déli országrész feletti ellenőrzés kérdésében. Idén áprilisban az STC bejelentette, hogy “egyedül fogja kormányozni” az ellenőrzése alatt álló területeket, így a legfontosabb kikötővárost, Ádent is, amelyet 2019-ben foglalt el.

Június 20-án az STC csapatai elfoglalták Szokotra szigetét, elűzve a helyi kormányzót és a kormányerőket. Július végén a szakadárok visszavonták az önálló kormányzásra vonatkozó igényüket, és közölték, hogy készek újrakezdeni a Rijád közvetítésével zajló tárgyalásokat a nemzetközileg elismert jemeni kormánnyal a hatalom megosztásáról.
Az STC-t az Egyesült Arab Emírségek, míg Hádit Szaúd-Arábia támogatja.

Jemenben ezzel párhuzamosan 2014 óta egy másik konfliktus is dúl az Irán által támogatott síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, Hádihoz hű erők között.

A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. Abban a jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az országban a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑