2019. 02. 04.

Új kerítést épít Izrael a gázai övezet határán

Új kerítés építésébe kezdett Izrael a Gázai övezet határán, jelentette be vasárnap Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és ideiglenes védelmi miniszter. Netanjahu szerint a kerítés megakadályozza a gázai terroristákat abban, hogy a szárazföldön beszivárogjanak a területükre.

A védelmi tárca vonatkozó közleménye szerint a zsidó állam és a palesztin enklávé között épülő új kerítés 65 kilométer hosszú és hat méter magas lesz, emlékeztetett az MTI. A gázai palesztinok folyamatosan átvágják a jelenlegi határkerítést, hogy izraeli területre lépjenek – írta a DPA német hírügynökség. Az izraeli védelmi tárca közlése szerint az építendő akadály hasonló lesz ahhoz a kerítéshez, amelyik az egyiptomi határon húzódik a két ország között.

A minisztérium megjegyezte, hogy a falat mintegy húszezer tonna galvanizált acélból építik, és – mint fogalmazott – jelentős újításokkal látják el. A zsidó állam hadserege ugyancsak vasárnap számolt be arról, hogy több embert letartóztattak, akik gázai oldalról megközelítették a határt. Késeket és drótvágókat találtak náluk. Netanjahu hangsúlyozta: ha nem tartják fent a nyugalmat Gázában, Jeruzsálem nem fog habozni, és ha kell, még a választási időszak alatt is megteszi a megfelelő lépéseket.

A gázaiak tavaly március óta az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek, s azt is követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, ahonnan felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor. A tüntetéseken eddig – a gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet hivatalos forrásai szerint – legalább 240 palesztin halt meg és több ezren sebesültek meg.

Az izraeli kormányfő Iránt is fenyegető szavakkal illette. „Irán nyíltan kinyilvánította arra vonatkozó szándékát, hogy elpusztítsa Izraelt. Világos üzenetem van a teheráni zsarnokoknak: tudjuk, hol és mit tesztek. Minden rendelkezésünkre álló eszközzel fellépünk Irán ellen annak érdekében, hogy szavatoljuk Izrael biztonságát és jövőjét” – mondta Benjamin Netanjahu.

Magyar Idők

, , ,
Back to Top ↑