Cadmus fordítás Cadmus

Új miniszterelnököt neveztek ki Kazahsztánban

2022. 01. 11.

Új miniszterelnöke lett Kazahsztánnak Alihan Szmajilov személyében, akit a parlament meg is erősített pozíciójában.

Szmajilov a miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltötte be az előző kabinetben, amelyet Tokajev a múlt héten oszlatott fel, miután országszerte tüntetések robbantak ki.

A Kazahsztánba vezényelt külföldi csapatok is hamarosan elhagyják a közép-ázsiai országot Tokajev közlése szerint, aki hozzátette, hogy ezzel befejeződik az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének akciója.

Az év eleji kazah megmozdulások mintegy 95,3 milliárd tenge (több mint 220 millió dollár) kárt okoztak a helyi vállalkozásoknak, lényegében az összes veszteség Almatiban keletkezett – közölte a kazah Országos Vállalkozói Kamara.

A kamara közleménye szerint “a kár teljes összege előzetes számítások szerint közel 95,3 milliárd tenge volt, ebből Almatiban 93,8 millió tenge”. Az eddig beérkezett adatok szerint 1528 vállalkozás szenvedett el kárt, döntő többségük a kereskedelmi ágazatban.

Kaszim-Zsomart Tokajev emellett a parlamentben is felszólalt és azt mondta:

Kazahsztánban külföldi befektetések minden feltétele rendelkezésre áll. Abban vagyunk érdekeltek, hogy meg is maradjon ez a befektetői környezet.

Az államfő ígéretet tett arra, hogy az állam minden szükséges intézkedést megtesz a hazai és a külföldi befektetők bizalmának helyreállítására. Hangsúlyozta: az állam teljesíti minden kötelezettségét és garanciavállalását.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑