Cadmus fordítás Cadmus

Új nemzetközi haditengerészeti egységet hoz létre Washington a Közel-Keleten

2022. 04. 14.

Az Egyesült Államok új, nemzetközi haditengerészeti egységet hoz létre a Közel-Keleten, melynek célja a fegyvercsempészet megakadályozása lesz Jemen partjainál − közölte szerdán az amerikai haditengerészet.

Az intézkedés hátterében a jemeni húszi síita felkelők Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek területe ellen rakétákkal, illetve drónokkal elkövetett sorozatos támadásai állnak.

Bár Rijád és Abu-Dzabi is részesült amerikai katonai segítségben, a két arab ország Washington térségbéli szerepvállalásának gyengülésétől tart.

Bradford Cooper admirális, a Bahreinben állomásozó amerikai ötödik flotta parancsnoka arról számolt be újságíróknak, hogy a nemzetközi hajókülönítmény vasárnaptól kezdi meg a járőrözést a Vörös-tengeren, a Báb al-Mandab-szorosban, illetve az Ádeni-öbölben. Feladatai közé tartozik majd nemcsak a fegyver-, hanem az ember-, a kábítószer- és egyéb csempészek utáni vadászat is.

Ezek stratégiailag fontos, érdeklődésünkre számot tartó tengeri térségek − mondta Cooper.

Az új egységben 2–8 hajó lesz. Mint Cooper admirális elmondta, mindez része a szintén parancsnoksága alatt álló Egyesített Haditengerészeti Erőknek, amelyben jelenleg 34 ország vesz részt három másik hajókülönítménnyel, szintén a csempészés és a kalózkodás megfékezésére a térségben. Cooper újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az új egység bevetésével várhatóan megcsappan majd az Irán támogatását élvező húszik lehetősége, hogy az Egyesült Államok szövetségeseinek megtámadásához használt drónokat és rakétákat szerezzenek be.

Egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő arról számolt be, hogy a Dzsibuti, Szomália és Jemen közötti tengeri térség a húsziknak szánt fegyverek ismert csempészútvonalának számít.

Bár a teheráni vezetés ezt cáfolja, Iránt az Egyesült Államok és arab szövetségesei azzal vádolják, hogy fegyverekkel segíti a húszi síita felkelőket.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a síita húszik és a nemzetközileg elismert elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció, Szaúd-Arábia vezetésével. Legutóbb a feleknek sikerült április 2-val kezdődő, két hónapos tűzszünetről megállapodniuk.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑