Cadmus fordítás Cadmus

Új vezetőt nevezett ki az Iszlám Magreb al-Kaidája

2020. 11. 24.

Új vezetőt nevezett ki az al-Kaida terrorszervezet észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQIM) az algériai származású Abu Ubaidah Yusef al-Annabi személyében – közölték hétfőn hírszerzési források.

A források az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondták: Annabí – valódi nevén Jazíd Mabrik – kinevezése elődje, korábban az egyik legkeresettebb algériai dzsihadistának számító Abdelmálik Drukdel feltételezett halálának megerősítését jelenti. Drukdel a feltételezések szerint júniusban, a francia hadsereg egy művelete során vesztette életét a Mali északi részén található Tessalitban.

A terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) néhány nappal ezelőtt arról számolt be, hogy az AQIM felvételeket tett közzé előző vezetője holttestéről.

A Tunéziával közös határhoz közeli algériai Annába városában született, 50 éves, közgazdász végzettségű Annabí tapasztalt dzsihadistának számít, az algériai hírszerzés szerint 1992-ben csatlakozott a fegyveres harcot folytató dzsihadistákhoz az 1992-től 2002-ig tartó algériai polgárháború idején.

Ott ismerte meg elődjét, akit követett az egyik legjelentősebb iszlamista szervezetbe, az Ima és Harc Szalafista Csoportjába (GSPC) – amelyből később megalakult az AQIM -, ahol kommunikációs felelős, majd később a legfőbb irányító szerv, a súratanács teljes értékű tagja lett. A CIA által keresett dzsihadisták listáján 2015 óta szereplő férfi az utóbbi években az AQIM szóvivőjeként tűnt fel.

Annabíról azt tartják, hogy fontos szerepet játszott Sophie Pétroninnak, a világ utolsó volt francia túszának szabadon engedésében; a foglyot négy év után a múlt hónapban engedték el Maliban. Emiatt azt feltételezik róla, hogy nem minden esetben ért egyet az Iszlám Állam észak-mali szárnyának álláspontjaival.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑