2018. 02. 21.

Újabb afgán migránsokat toloncoltak vissza NémetországbólÚjabb 14 afgán menedékkérőt toloncoltak haza Németországból, az őket szállító repülőgép szerda reggel szállt le Kabulban – közölték a hatóságok.

A Münchenből induló, Kabulba több órás késéssel érkező gépen ülő kitoloncolt emberek közül hatan büntetett előéletűek, hárman megtagadták személyazonosságuk megállapítását, egy ember pedig feltehetően komoly bűncselekményt követett el hazájában, Afganisztánban.

A német belügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint a büntetett előéletűeket minősített rablással, szexuális kényszerítéssel, súlyos testi sértéssel és lopással vádolták.

A kitoloncolási intézkedések végrehajtásában Baden-Württemberg, Bajorország, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Szász-Anhalt tartomány vettek részt. A repülőn a 14 afgán férfit a német rendőrség 43 tagja, egy orvos és egy tolmács kísérte.

Ez már a tízedik csoport volt 2016 decembere óta, amelyet a német és az afgán kormány között 2016 októberében létrejött megállapodás alapján toloncoltak vissza. Összesen 188 embert, többségében fiatal férfit szállítottak vissza azóta Kabulba.

A kabuli német nagykövetség előtt 2017 májusában végrehajtott robbantásban legalább 92-en meghaltak, több mint 460-an pedig megsebesültek. Ezt követően a német hatóságok három csoportra korlátozták az Afganisztánba kitoloncolandókat: azóta csak az elítélt bűnöző vagy terrorgyanús afgánok, és a személyazonosságuk megállapítását akadályozó menedékkérők közül toloncolnak haza időnként csoportokat.

A kritikusok szerint embertelen és felelőtlen döntés ezeket az embereket háborús válságövezetbe visszaküldeni. A Kabulban történt támadások során csak januárban legalább 154-en meghaltak és 290-en megsebesültek.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com