Cadmus fordítás Cadmus

Újabb amerikai cég bojkottálja Izraelt

2021. 07. 20.

Az amerikai Ben & Jerry nem árulja tovább fagylaltjait a megszállt palesztin területen – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

A nagyvállalat hétfőn bejelentette, hogy nem újítja meg termékeinek franchise eladási jogát a megszállt palesztin területnek,  de nem határozta meg, hogy Izraelnek pontosan mely részeit kívánja bojkottálni, bár minden bizonnyal az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániára és Kelet-Jeruzsálemre utalt.

“Úgy gondoljuk, hogy nem felel meg az értékeinknek, ha a Ben & Jerry fagylaltjait a megszállt palesztin területeken értékesítik. Halljuk és megértjük rajongóink és üzleti partnereink erről velünk megosztott aggályait” – írta a cég a Twitteren.

A vállalat közölte, hogy nem újítja meg a jövő év végén lejáró licencszerződését eddigi izraeli partnerével, amelynek két telephelye van, Javnében és Beér Tuviában.

Naftali Bennett miniszterelnök tévedésnek nevezte a döntést, és megígérte, hogy teljes erejéből harcolni fog ellene.

A Ben & Jerry úgy döntött, hogy Izrael-ellenes fagylaltnak minősíti magát” – mondta Bennett.

Izrael 1967 óta vagyis több mint ötven éve tarja megszállás alatt Ciszjordániát, és Kelet-Jeruzsálemet. A nemzetközi egyezmények alapján a megszálló hadseregnek kivell vonulnia a palesztin területekről. Az egyezmények alapján a cégeknek joga és kötelessége megszüntetni kapcsolatot olyan állammal aminek hadserege más országokat tart megszállás alatt.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑