Cadmus fordítás Cadmus

Újabb dzsihadistákat engedtek el Maliban

2020. 10. 07.

Újabb, mintegy 30 dzsihadistát engedtek el Maliban kedden, egy mali és egy francia állampolgár szabadságáért cserébe.

A két túszt később az iszlamisták szabadon engedték.

A francia állampolgárságú, humanitárius munkásként tevékenykedő Sophie Pétronint 2016 decemberében, a mali Soumaila Cissé volt ellenzéki vezetőt idén márciusban, egy kampánykörútja során rabolták el.

Magát megnevezni nem kívánó hivatalos forrás szerint a kiszabadult túszok az ország északi részén lévő Kidal városban egy Bamakóba tartó repülőgépre szálltak.

A nap folyamán korábban elengedett dzsihadistákat szintén északra szállították.

Korábban mali hatóságok Cissé elrablásával az al-Kaida terroristaszervezettel is kapcsolatban álló Amadou Koufa nevű dzsihadista csoportot gyanúsították.

A fegyveres konfliktus sújtotta országban számos szélsőséges fegyveres csoport tevékenykedik, akárcsak a térség más államaiban a Szahel-övezet és Szudán közötti térségben. Egyes csoportok hűséget esküdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak.

Ugyancsak kedden a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) feloldotta a Mali elleni szankciókat, amelyeket azt követően rendelt el, hogy augusztusban egy katonai puccs megbuktatta Ibrahim Boubacar Keita elnököt.

A döntést azzal indokolták, hogy a nyugat-afrikai ország komoly lépéseket tett a normalizálódás felé Ba N’Daou nyugalmazott ezredes ideiglenes elnökké, valamint Moctar Ouane ideiglenes miniszterelnökké történt kinevezésével.

Az ECOWAS korábban komoly nyomást gyakorolt a juntára, hogy egy civil ideiglenes elnök kezébe adja át a hatalmat egy legfeljebb 18 hónapos átmeneti időszakra, amit követően választásokat kell tartani.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑