Cadmus fordítás Cadmus

Újabb fordulóhoz érkeztek a szíriai béketárgyalások

2017. 03. 24.

Megkezdődött a Szíriában szemben álló felek közötti béketárgyalások újabb fordulója Genfben csütörtökön, de kevés a remény arra, hogy sikerül politikai megoldást találni a hat év alatt több mint 320 ezer ember halálát követelő konfliktusra.

“Megkezdtük ma (csütörtökön) az előzetes megbeszéléseket” – mondta Ramzy újságíróknak, miután találkozott a Bashar Al- Jaafari szíriai ENSZ-nagykövet vezette kormányküldöttséggel. “Reméljük, hogy pénteken, Staffan de Mistura visszatérésével megkezdjük az érdemi tárgyalásokat” – tette hozzá.

Ramzy ezután a szíriai ellenzéki csoportok nagy részét tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) küldöttségével találkozott, kora este pedig az Oroszországhoz közeli ellenzékiek, az úgynevezett Kairói Csoport és a Moszkvai Csoport delegátusaival tárgyalt.Staffan de Mistura szerdán Moszkvában, csütörtökön pedig Ankarában tárgyalt. A damaszkuszi rendszert támogató Oroszország és az ellenzékhez közel álló Törökország védnöksége alatt december végén tűzszünetet hirdettek ki Szíriában.

2016 óta az ENSZ-különmegbízott négy tárgyalási fordulót szervezett már Genfben, de egyik sem járt eredménnyel. A februári tárgyalási fordulón első ízben sikerült elfogadtatni a felekkel a tárgyalások menetrendjét: a kormányzás kérdését, egy új alkotmány kidolgozását, választások kiírását és – Damaszkusz kérésére – a terrorizmus elleni harcot.

Továbbra is mély azonban az ellentét a kormány és a Bassár el-Aszad elnök távozását követelő ellenzék között. Naszr al-Haríri, a HNC küldöttségének vezetője csütörtökön újságírók előtt kijelentette: a HBC azért jött Genfbe, hogy “garantálja az elnök és klikkje távozását”. A tárgyalások – a korábbi fordulókhoz hasonlóan – közvetetten folynak, de Mistura közvetítésével. Szálem al-Meszlet, a HNC szóvivője azonban szerda este kijelentette, hogy közvetlen tárgyalásokat akarnak, “nem akarják az időt vesztegetni” Elemzők borúlátóak a tárgyalások eredményességét illetően, mert az orosz beavatkozás eredményeként a szíriai rendszer erőre kapott.

“Véleményem szerint nem lesz valódi politikai rendezés, legfeljebb egy szíriai-szíriai formális megállapodás” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Yezid Sayigh, a Carnegie Központ Közel-Kelet szakértője. “A rendszer sikerei révén szinte biztosra vehető ez a forgatókönyv”, tette hozzá. A kutató meggyőződését fejezte ki, hogy egy valódi megállapodás “csak orosz közvetítésre jöhet létre”.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑