Cadmus fordítás Cadmus

Újabb halottai vannak az állampolgársági törvény módosítása elleni indiai tüntetéseknek

2020. 02. 26.

Több mint tucatnyi ember meghalt, további 300-an megsebesültek Újdelhiben az állampolgársági törvény módosítása elleni tüntetéseken – közölték indiai rendőrségi források kedden.

Anil Mittal rendőrtiszt újságíróknak hozzátette, hogy a tüntetések halálos áldozatai közt egy rendőr is van.

Az összecsapások Újdelhi északkeleti körzetében törtek ki a törvénymódosítás támogatói és ellenzői között. A rendőrség az oszlatás során könnygázt és füstgránátokat is bevetett, az emberek pedig kövekkel dobálták meg őket – illetve egymást -, valamint több járművet felgyújtottak.

Orvosi források szerint a sérültek közül többeket lőtt sebbel szállítottak kórházba. A Guru Teg Bahadur kórházból 13 halálos áldozatról adtak tájékoztatást, és 150 embert kezeltek sérüléseik miatt, az Al-Hind kórházból két halottról és 200 sebesültről érkezett hír a sajtóhoz.

A hétfői viszonylagos nyugalom után keddre virradóra újabb összecsapásokat jelentettek. A körzetben zárva maradtak az iskolák, legalább öt környékbeli metróállomást lezártak, és gyújtogatásokról is érkeztek hírek.

Újdelhi államminisztere, Arvind Kedzsrival a rend helyreállítására szólította fel a lakosokat, hangsúlyozva: erőszakkal nem érnek el eredményt.

Indiában azt követően kezdődtek tiltakozások, hogy a belügyminiszter december 9-én benyújtotta az állampolgársági törvény módosítására vonatkozó javaslatot a parlamentben. A decemberben elfogadott jogszabály értelmében indiai állampolgárságot adnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt – vallási üldöztetés miatt – elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek, de a muszlimoknak nem.

Bírálói szerint az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) nevű hindu nacionalista kormánypárt által kezdeményezett jogszabály muszlimellenes. A módosítást különösen ellenzéki muszlim politikusok bírálták, elsősorban azt vetve a kormány szemére, hogy hátrányosan megkülönbözteti a muszlim menekülteket és a 170 milliós helyi muszlim kisebbséget.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑