2018. 01. 10.

Újabb három hónapog fenntartják a szükségállapotot Egyiptomban

Három hónappal meghosszabbította kedden az egyiptomi parlament az észak-afrikai arab országban tavaly áprilisban bevezetett szükségállapotot.

Az egyiptomi államfő tavaly áprilisban az után jelentett be szükségállapotot az egész ország területére, hogy Egyiptom északi részén, Tantában és Alexandriában két öngyilkos merényletet követtek el kopt templomok ellen. A támadásokban legalább 46-an haltak meg és mintegy 100-an sebesültek meg. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett.

Tavaly november végén az Iszlám Állam zászlaját magasba emelő – az egyiptomi ügyészség adatai szerint – mintegy 25-30 fegyveres tömeggyilkos merényletet követett el az egyiptomi Sínai-félszigeten található Bír-el-Abdhoz közeli falu er-Rauda nevű mecsetjénél, a támadásban legalább 310 ember vesztette életét és csaknem 130 sebesült meg.

Az egyiptomi belügyminisztérium kedden jelentette, hogy a rendőrség nyolc feltételezett egyiptomi terroristával végzett az Észak-Sínai Kormányzóság székhelyén, el-Arísban. A jelentés szerint a gyanúsítottak egy elhagyatott épületben éltek, ahol „kiképzésben részesültek fegyverhasználatból és házilagos készítésű robbanószerkezetek előállításából”. Az egyiptomi biztonsági erők bekerítették az épületet, majd az ezt követően kialakult tűzpárbajban végeztek a feltételezett terroristákkal. A belügyi tárca szerint a gyanúsítottaknak több, a Sínai-félszigeten korábban elkövetett merénylethez volt köze.

A rendkívüli állapot olyan különleges jogkörökkel ruházza fel az elnököt, mint a kiadványok cenzúrázása vagy akár elkobzása, mindennemű kommunikációs forma megfigyelése, esetleg elhallgattatása, bizonyos esetekben bármilyen intézmény bezárása vagy a polgárok korlátozása szabad mozgásukban. Emellett lehetővé teszi az államfő számára, hogy a civileket sürgősségi állambiztonsági bíróságok elé citálja.

E bíróságok nem teszik lehetővé a fellebbezési eljárást a vádlottak számára.

Orientalista.hu – MTI

, ,
Back to Top ↑