Cadmus fordítás Cadmus

Újabb hét halott a kongói tüntetéseken

2018. 01. 03.

Az elnöknek már egy éve lejárt a mandátuma, de nem akaródzik neki kiírni a választásokat.

Legkevesebb hét tüntetőt megöltek a Kongói Demokratikus Köztársaság biztonsági erői. A tüntetéseket katolikus aktivisták szervezték, mert Joseph Kabila elnök egy évvel ezelőtt megígérte, hogy az év vége előtt átadja a hatalmat megválasztott utódjának, de nem írt ki választásokat. Az ország lakosainak 40%-a katolikus, és bár az egyház hivatalosan nem lép fel az elnök ellen, számos pap a tiltakozás élére állt.

“Ez nem demokrácia”, mondta egy tüntető, akit a Szent Mihály katolikus parókián ért támadás.

“Bent voltunk a templomban, és amikor a pap a magasba emelte a szent ostyát, belőttek egy könnygázgránátot. Ilyen sehol máshol nem történhet meg.”

Kabilát 2006-ban az Európai Unió akkori fejlesztési biztosa, Louis Michel javasolta elnöknek a demokratikus átmenet idejére.

“Louis Michel hozta a nyakunkra Kabilát. “Ő szavatolta a nemzetközi közösség felé, hogy Kabila egy komoly ember. Most már vigye innen, lejárt az ideje”

– mondta egy tüntető.

Az elnök mandátuma már 2016-ban lejárt, de a választások kiírását több ízben is elhalasztotta – a jelenlegi céldátum 2018 vége. A tüntetők szerint az elnök az újraválasztását tiltó alkotmányos szabályok megváltoztatásához akar időt nyerni magának.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑