Cadmus fordítás Cadmus

Újabb Hezbollah-vezetőt öltek meg Dél-Libanonban

2024. 01. 10.

Izrael a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom egy újabb fontos tagját “likvidálta” kedden az ország déli részén – jelentette be Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Hangoztatta: Ali Huszein Bardzsi volt a felelős többtucatnyi olyan dróntámadásért, amelyet az Irán-barát szervezet hajtott végre Izrael északi része ellen azóta, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet terrortámadást követett el dél-izraeli települések ellen, majd Izrael hadserege megtorló hadműveletet indított az övezetben, és északi határán tűzpárbajokat vív a Hezbollah-val is.

A Hezbollah megerősítette Bardzsi halálhírét, de tagadta, hogy ő lett volna a milícia egyik parancsnoka.

Egy szemtanú azt mondta a dpa német hírügynökségnek, hogy Bardzsi autóval utazott az előző nap megölt Hezbollah-parancsnok, Visszám al-Tavil temetésére, amikor rakétatalálat érte a járművét.

Visszám al-Tavil, a Hezbollahon belüli elitegység, a Radván ezred egyik magas rangú parancsnoka hétfőn halt meg egy másik Hezbollah-fegyveressel együtt, miután találat érte járművüket a libanoni Madzsdal Szelmnél.

Bardzsi halála előtt néhány órával legkevesebb három Hezbollah-fegyveres halt meg, mert járművüket rakétával eltalálta egy izraeli drón – közölte a Hezbollah és libanoni biztonsági illetékesek.

A Hezbollah azt is bejelentette, hogy emberei drónokkal támadták az észak-izraeli Szafedben lévő katonai támaszpontot, válaszul harcosaik megölésére.

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy több rakéta becsapódott Libanon felől az északi határsávban, emiatt délutánig tizenegy légiriadó volt az ország északi részében. Libanoni biztonsági illetékesek közlése szerint e rakétatámadások megtorlásául az izraeli tüzérség dél-libanoni falvakat lőtt.

Az izraeli bombázásokban több mint 130 Hezbollah-harcos halt már meg Libanon déli részén október 7-e óta, Szíriában pedig további 19.

Az ENSZ nemzetközi jogi szakértői elítélték kedden a Hamász második emberének, Száleh Arúrinak és más fegyvereseknek drónokkal végrehajtott “likvidálását”, és úgy vélték, hogy ez felér a bírósági ítélet nélküli, szándékos emberölés bűntettével.

Izrael nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy meggyilkolta a Hamász politikai bizottságának elnökhelyettesét, de nem sokkal Arúri halála előtt az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét közölte: “le fogja vadászni” a Hamász Libanonban, Törökországban és Katarban tartózkodó vezetőit, még ha ez évekig tart is.

“A külföldi területen végrehajtott gyilkosságok önkényesek, kivéve azokat az eseteket, amelyeket a nemzetközi jog engedélyez” – szögezték le Genfben kiadott közleményükben az ENSZ különleges jelentéstevői, Ben Saul és Morris Tidball-Bin.

“Izrael nem jogos önvédelmet gyakorolt, mert nem szolgált bizonyítékkal arra nézve, hogy a célba vett és megölt emberek fegyveres támadást hajtottak végre Izraelben libanoni területről” – fejtették ki.

Arúrival a múlt héten végzett egy drón Bejrút egyik déli, a Hezbollah erősségének számító elővárosában, a támadást számosan Izrael számlájára írták.

Az ENSZ jelentéstevői szerint “nincs törvényes alapja földrajzi korlátok nélküli támadásnak még egy fegyveres csoport tagjai ellen sem, bárhol tartózkodjanak is”.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑