Cadmus fordítás Cadmus

Újabb holttesteket találtak a hegyi-karabahi konfliktusövezetben

Tizenegy héttel a harcok lezárultát követően még mindig találnak újabb holttesteket a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban, amelynek hatóságai kedden további 65 elesett katona nevét tették közzé.

Anahit Avaneszján egészségügyi miniszter szerint eddig több mint 3450 civil és katona holttestét sikerült azonosítani, és ez a lista naponta 30 névvel bővül. A tárcavezető ugyanakkor nem pontosította, hogy hány holttest vár még azonosításra. A hatóságok becslései szerint százakról lehet szó.

Örmény sajtójelentések szerint a halottasházakban már nincs elég hely, ezért vállalatok hűtőcsarnokait is igénybe kellett venni.

Az örmény ellenzék több mint hatezerre becsüli az örmény oldalon a halottak számát. Azerbajdzsán nemrég arról számolt be, hogy több mint ezer holttestet sikerült azonosítania.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között.

Azerbajdzsán tavaly szeptember 27-én indított támadást Hegyi-Karabah visszafoglalására, és jelentős területeket sikerült újra ellenőrzése alá vonnia.

A harcok lezárásáról Nikol Pasinján örmény kormányfő, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök novemberben állapodott meg.

Az orosz békefenntartók megérkezése után stabilizálódott a helyzet az örmények lakta enklávéban. A békefenntartók segítségével több tízezer menekült tért vissza hegyi-karabahi otthonába, már amelyik épen maradt a harcok alatt.

A bakui védelmi minisztérium decemberi tájékoztatása szerint 2783 azeri katona halt meg a 44 napig tartó hegyi-karabahi harcokban.

A halottak magas száma további problémát okozhat a konfliktus kezelése miatt így is nagy belpolitikai nyomás alá került Nikol Pasinjánnak.

Az örmény ellenzék ugyanis hevesen tiltakozott a megállapodás ellen, annak aláírását kapitulációnak minősítette, és kitartóan követeli Pasinján lemondását. A 45 éves kormányfő ezt elutasította és előrehozott választásokat jelentett be az idei évre. Az ellenzék Pasinján utódjának kiszemelt jelöltje, Vazgen Manukján volt kormányfő ugyanakkor bejelentette, hogy bojkottálni fogja a voksolást. Mint mondta, ebben állapodott meg az ellenzéki pártokkal.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑