2020. 02. 27.

Újabb két megszálló török katonát likvidáltak Idlebben

Két török katona meghalt, kettő pedig megsebesült egy légicsapásban az északnyugat-szíriai Idleb térségében, ahol azért tartózkodtak, hogy fegyveres támogatást biztosítsanak az iszlamista csoportoknak.

A török védelmi minisztérium nem nevezte meg, hogy kit tesz felelőssé a támadásért.

A török hadsereg és a szíriai katonák között február 3. óta számos alkalommal heves harcok törtek ki Idlebben, miután Ankara az utóbbi hetekben katonai erősítést küldött a térségbe, és egységeit támadások érték. Az incidensekben a mostanival együtt immár 18 török katona vesztette életét.

Ankara nem hajlandó változtatni a korábbi demarkációs vonal mentén létrehozott megfigyelőállások helyzetén, amelyek Damaszkusz offenzívája következtében a kormányerők gyűrűjébe kerültek.

A török államfő, akinek országa egyes iszlamista csoportokat segíti a konfliktusban, most szerdán azt mondta, hogy igyekeznek megoldást találni Idleb tartomány légterének ellenőrzésére, miután szerinte a török hadseregnek jelenleg „ez a legnagyobb gondja” a térségben.

Idlíb légtere a Damaszkusszal szövetséges Oroszország kontrollja alatt áll.

Csütörtökön folytatja tárgyalásait a török fővárosban az az orosz küldöttség, amely szerdán a török külügyminisztériumban egyeztetett az idlebi helyzet csillapításának lehetőségeiről. A két fél hetek óta értekezik az ügyről, de a megbeszélések eddig nem hoztak eredményt.

Ankara azért ellenzi Damaszkusz tavaly áprilisban megkezdett offenzíváját az iszlamisták utolsó bástyájával szemben, mert attól tart, ha a szír katonák felszabadítanák a tartományt Törökországba több tízezer terrorista menekülne át.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑