2017. 06. 22.

Újabb mélyponton a német-török kapcsolatok

Több mint 80 százalékos többséggel határozatot hozott a német szövetségi parlament (Bundestag) szerdán arról, hogy kivonják az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalícióban tevékenykedő német alakulatot a törökországi Incirlik légi támaszpontról.

A kormányoldal – a jobbközép CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) – frakcióinak közös előterjesztését 461 igen szavazattal, 85 nem szavazat és 23 tartózkodás mellett fogadták el. A Bundestag a határozattal támogatja a kormány június elején hozott döntését a Bundeswehr – a német hadsereg – Incirlikben szolgáló alakulatának kivonásáról.

A kormány azért döntött az egység kivonásáról, mert Ankara nem engedi be a Bundestag képviselőit a támaszpontra.
A döntéshez jogilag nem lett volna szükség a Bundestag támogatására, mert a missziót engedélyező parlamenti határozatban nem rögzítették a szolgálati helyet. A parlament azonban az ügy politikai jelentősége miatt mégis napirendre vették az ügyet, és erőteljes politikai állásfoglalásnak számító 81 százalékos többséggel fejezte ki a kormány támogatását.

A határozatban kiemelték, hogy a Bundeswehr úgynevezett parlamenti hadsereg, vagyis a törvényhozás rendelkezik felette, ezért minden esetben biztosítani kell, hogy a képviselők felkereshessék a külföldön szolgáló alakulatokat. Hozzátették: a Bundestag “nagyon sajnálja”, hogy nem teljesül a német katonák további állomásoztatásának ezen feltétele Incirlikben.

A szavazás előtti vitában a kormánypárti frakciók részéről elfogadhatatlannak nevezték a török vezetés lépését, és kiemelték:

a látogatási lehetőség megtagadása újabb mélypont a német-török kapcsolatokban.

Az ellenzéki Zöldek a berlini vezetést is bírálták, szerintük későn döntött az incirliki egység kivonásáról. A másik ellenzéki párt, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) – amely a Bundeswehr valamennyi külföldi küldetését ellenzi – azt szorgalmazta, hogy ne csak a törökországi támaszpontról vonják ki a német katonákat, hanem állítsák le a missziót.

Németország a 2015-ben kezdett küldetésben Tornado felderítő gépekkel és légi utántöltő repülőkkel támogatja a nemzetközi koalíció harci gépeit, amelyek az IÁ szíriai állásaira mérnek csapásokat. A misszióban mintegy 260 katona dolgozik Incirlikben.

A török vezetés azért akadályozza a képviselők látogatásait, hogy nyomást gyakoroljon Berlinre.
A nyomásgyakorlással elsősorban azt próbálja elérni, hogy adják ki a tavalyi puccskísérlet nyomán Németországba menekült katonatiszteket.

A német katonákat a jordániai Al Azrak támaszpontra helyezik át. A védelmi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint a költözés hamarosan elkezdődik, és egy előőrs már meg is érkezett a jordániai légi bázisra, hogy felmérje a terepet.

Német katonák egy másik törökországi bázison, Konyában is szolgálnak, amely azonban NATO-támaszpontként is működik, és a németek az észak-atlanti szövetség keretében AWACS gépekkel végzett légtérellenőrző műveletekben vesznek részt. A kormány döntése és a Bundestag határozata őket nem érinti

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
Back to Top ↑