Cadmus fordítás Cadmus

Újabb ősi sírokat nyitnak meg a látogatók előtt Luxorban

2019. 09. 09.

Restaurálták és megnyitják a látogatók előtt két ókori egyiptomi nemesember sírját Luxorban, a Drá Abul Naga nekropoliszban – jelentette be az egyiptomi régészeti minisztérium.

A több mint 3000 éves sírok közül az egyik az újbirodalmi 19. dinasztia idejéből (i.e. 1295-1186) származik, és Ámon isten negyedik főpapja, Raja, valamint felesége, Mutemvia nyugodott benne. A másik, a 20. dinasztia idejéből (i.e. 1186-1069) származó sírban egy Niai nevű tisztségviselőt, az áldozati asztal írnokát helyezték örök nyugalomra.

A gazdagon díszített barlangszerű sírkamrákat az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség 2,14 millió dolláros támogatásából, az Egyiptomi Amerikai Kutatóközpont részvételével, három évi munkával állították helyre eredeti szépségükben.

„A két sír csaknem 3500 éves, és nagyon jó állapotban van az elmúlt évek helyreállítási munkálatainak köszönhetően. Általuk új turistalátványossággal gyarapszik a Drá Abul Naga nekropolisz” – mondta a vasárnap sajtóbejáráson Mosztafa Vaziri, a Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.

Egyelőre nem közölték, hogy pontosan mikor nyitják meg a látogatók előtt az új látnivalókat a Nílus nyugati partján fekvő nekropoliszban.

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑