Cadmus fordítás Cadmus

Újabb rajtaütéseket hajtott végre az izraeli hadsereg Ciszjordániában

2022. 12. 05.

Az izraeli hadsereg egységei megöltek egy palesztint egy összecsapásban, és elfogták az Iszlám Dzsihád szervezet vezetőjének fiát egy másik, szintén Ciszjordániában végrehajtott éjjeli razzián – jelentette hétfő reggel a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az izraeli csapatok letartóztattak három, palesztint Ciszjordánia déli részén, a Betlehemtől délre található, 1948-as menekülttáborból kinőtt Dehísa faluban tartott éjjeli razzián.

A rajtaütés során az izraeli hadsereg szóvivője szerint tűzharc alakult ki, melyben Molotov-koktélokat is dobáltak az izraeli katonák felé. A csapatok viszonozták a tüzet és megölték az egyik keresett férfi testvérét, egy másik fegyverest pedig súlyosan megsebesítettek. A palesztinok válaszul általános sztrájkot hirdettek hétfőre Betlehem térségében.

Eközben Ciszjordánia északi részén, a Dzsenín közelében lévő Dzsabariában az izraeli kommandósok elfogták Jahíja Szaadit, az Iszlám Dzsihád nevű szervezet négy hónapja letartóztatott helyi vezetőjének, Basszem Szaadinak a fiát.
A katonai hírszerzés szerint Jahíja Szaadi maga is magas rangú tagja az Iszlám Dzsihádnak. Hétfő hajnalban összesen 14 körözött palesztint tartóztattak le Ciszjordániában.

Baszem Szaadi augusztusi letartóztatása vezetett a Hajnalhasadás hadművelethez az Iszlám Dzsihád Gázai övezetben található katonai célpontjai ellen. Az augusztus 5-én kezdődött, háromnapos hadművelet idején a gázai szervezetek körülbelül 1100 rakétát indítottak a hadsereg statisztikái szerint izraeli területre, de csaknem 200 lövedékük már a Gázai övezetben felrobbant. A rakétaháborúban 26 palesztin civil halt meg, közülük 16-an az izraeli, tízen az Iszlám Dzsihád rakétái miatt.

Izraelben március óta újabb erőszakhullám indult, melyre főként Ciszjordánia északi részén folytatott agresszív offenzívával válaszolt a kormány. A razziák célja, hogy megakadályozzák az újabb palesztin támadásokat, amelyekben az év eleje óta 31 ember vesztette életét Izraelben és Ciszjordániában.

A szinte minden éjjel zajló agreszív razziák során több mint 2500 palesztint tartóztattak le, és több mint 150 palesztin halt meg, közülük sokan – de nem mindegyikük – támadások vagy biztonsági erőkkel való összecsapások során.

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑