Cadmus fordítás Cadmus

Újabb török harckocsik hatoltak be Szíria területére

A török hadsereg mintegy 20 harckocsija hatolt be szíriai területre szombaton a dél-törökországi Kilis tartomány Elbeyli nevű határátkelője közelében.

A Dogan úgy tudja, hogy a török harckocsik az Ankara támogatását élvező szíriai fegyveresek, a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) mérsékeltnek mondott ellenzéki fegyveres csoport uralta ar-Raj nevű szíriai településre érkeztek meg. A harckocsikonvojhoz páncélozott személyszállítók, illetve fegyvereket és lőszert szállító teherautók is tartoztak.

A konvoj haladását török tüzérség fedezte, amely az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet állásait vette tűz alá a török határ mellett fekvő szíriai település közelében.

Ankara a múlt héten indított Eufráteszi Pajzs elnevezéssel hadműveletet a határ szíriai oldalán azért, hogy megtisztítsa a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amely a közelmúltban átlépett az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenőrzése alá vonta Manbídzs városát.

A török hadsereg és a Szabad Szíriai Hadsereg felkelőszervezet páncélozott harci járművei a török-szír határ mentén fekvő Karkamisban augusztus 24-én

Dzsarablusz volt az első település, amelyet a szíriai határt augusztus 24-én átlépő török erők elfoglaltak az Iszlám Államtól.

A TRT török állami televízió szerint a mostani csapatmozgás az Eufráteszi Pajzs hadművelet második fázisát jelentheti, mivel a harckocsik Dzserablúsztól 50 kilométerre nyugatra hatoltak be Szíriába. A határátlépés pontjától 30 kilométerre található al-Bab városa, amely az iszlamisták egyik bástyáját jelenti Észak-Szíriában.

Ankara szerint a szombati csapatmozgás a Dzsarablusz és Azáz városok közötti terület terroristáktól való megtisztítását, illetve az FSA délre irányuló előretörésének támogatását szolgálja.

A Londonból irányított Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet szerint az FSA-hoz tartozó Hamza Dandár csoport elfoglalta a török határ közelében fekvő, Arab Ezza nevű települést, és legalább egy másikat is. A török légierő pénteken bombázta Arab Ezza és el-Gundura településeket.

Ahmed Oszman, a szíriai türkmének alkotta Al-Sultan Murad Brigád  terrorista csoport ezredese a nap folyamán bejelentette: új hadműveletet indítottak ar-Rajtól keletre a dzsihádisták ellen. Hozzáfűzte: offenzívájukat Törökország támogatja.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑