Cadmus fordítás Cadmus

Újabb török katonák haltak meg Szíriában

2020. 03. 21.

Meghalt két török katona harci cselekmények következtében az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban – jelentette csütörtökön az NTV török hírtelevízió. Az egyik katona halálhíréről a közép-törökországi Sivas tartomány kormányzói hivatala számolt be, mert az elhunyt odavalósi volt.

Azt írták: egy 25 éves, Idlíb térségében szolgálatot teljesítő „honfitársuk” vesztette életét. További részleteket nem közöltek. A másik katona haláláról Mahir Ünal, a török kormánypárt elnökhelyettese és kahramanmarasi képviselője tájékoztatta a nyilvánosságot hivatalos Twitter-fiókján. Ünal úgy fogalmazott, hogy „honfitársa” Muhanbal településnél „egy kegyetlen támadás következtében” vesztette életét. Az eset körülményeit a politikus nem ismertette.

Idlíb tartomány és környéke a háború dúlta Szíriában évek óta az iszlamista fegyveresek utolsó bástyájának számít, amelynek visszaszerzéséért a szíriai katonák lassan egy éve küzdenek. A területet nagyrészt az al-Kaidával szövetséges Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, valamint más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, iszlamisták tartják ellenőrzésük alatt.

Februárban a harcok odáig fajultak, hogy már a török hadsereg és az orosz légierő által támogatott szíriai katonák között is közvetlen összecsapások alakultak ki. Az atrocitások többtucatnyi török életét követelték. Február 27-én egy légicsapásban legkevesebb 36 török katona halt meg.

Végül március 5-én Moszkvában tűzszüneti megállapodást kötött Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök.
Az egyezmény egyebek mellett arról rendelkezett, hogy a felek egy összesen 12 kilométer széles biztonsági folyosót nyitnak északi és déli irányban az Aleppó és Latakia városok közötti M4-es autópálya mentén, amelyet orosz-török őrjáratok felügyelnek. A közös őrjárat március 15-én – a dokumentumnak megfelelően – meg is kezdődött az említett autópálya mentén. Muhanbal közvetlenül az M4-es mellett fekszik, az út déli oldalán.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑