Cadmus fordítás Cadmus

Újabb utórengés rázta meg Törökországot

2023. 02. 27.

Újabb, közepesen erős utórengés rázta meg Törökország déli részét hétfőn, aminek következtében olyan épületek is összeomlottak most – legalább egy ember halálát okozva -, amelyek szerkezeti károkat szenvedtek a február 6-i pusztító földmozgásokban, de össze nem dőltek akkor – közölte Yunus Sezer, a török katasztrófavédelem (AFAD) vezetője.

Az 5,6-os erősségű földmozgás epicentruma a Malatya tartományban található Yesilyurt település közelében volt. A haláleset mellett száztíz sérültet, és 29 összedőlt épületet jelentettek.

A mentőegységeknek eddig 32 embert sikerült élve kihoznia a romok alól.

Az AFAD az elhúzódó utórengések miatt fokozottan arra kéri a helyieket, hogy semmi esetre se menjenek vissza lakásaikba. Egy apát és lányát például sérülten, de élve kimentettek a törmelék alól Yesilyurtban. Bemerészkedtek ugyanis megrongálódott négyemeletes házukba, hogy személyes holmijukat kihozzák onnan, de az épület közben leomlott az újabb földmozgás következtében.

A HaberTürk hírtelevízió közlése szerint Malatya tartomány egy másik pontján kutató-mentő egységek három olyan embert próbálnak meg kimenteni a romok alól, akik parkoló autókban ültek, amikor a közeli házak összeomlottak.
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn bocsánatot kért amiatt, hogy az első földrengések utáni állami segítségnyújtás késett.

Erdogan, aki a katasztrófa sújtotta egyik városban, a délkelet-törökországi Adiyamanban tett ismét látogatást, sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: “a rengések pusztító hatásához, a negatív időjárási körülményekhez, a sérült infrastruktúrából adódó nehézségekhez hasonló okokból sajnos az első néhány nap Adiyamanban nem tudtunk a kívánt hatékonysággal munkát végezni. Ezért bocsánatot kérek önöktől. Mindennek tudatában vagyunk, és senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy megtesszük, amit kell” – tette hozzá.

A török államfő egyúttal azokhoz is szólt, akik elvándoroltak a 11 tartományt felölelő katasztrófaövezetből. Arra kérte őket, hogy tartósan ne hagyják el a városukat, az “anyaföldjüket”. Jelezte: a települések elköltöznek, az újonnan épülő városokat a völgyek helyett a hegyek közelében, a törésvonalaktól távolabb alakítják ki. A házak mérete nem haladja majd meg a 3-4 szintet – ismertette.

Erdogan felszólalásában arról is beszámolt, hogy a jelenlegi adatok szerint 44 374-en vesztették életüket a februári eleji szerencsétlenségben, több mint 115 ezren pedig megsebesültek.

Erdogan egy év türelmet kért, amíg “a földrengés okozta károk nagy részét fel tudják számolni”. “Mint minden halandónak, nekünk is lehetnek hibáink és hiányosságaink” – mondta.

A Világbank becslése szerint csak Törökországban legalább 34,2 milliárd dolláros (12 ezer milliárd forint) közvetlen anyagi kár keletkezett, ami az ország 2021-es GDP-je négy százalékának felel meg. A hétfőn ismertetett jelentés abból indul ki, hogy az újjáépítés költségei ennek az összegnek akár a duplájára is nőhetnek, ami nagyban függ attól, hogy az új épületbiztonsági előírásokat mennyire kérik számon.

A Világbank mindemellett úgy becsüli, hogy 1,25 millió ember maradhatott – tartósan vagy átmenetileg – fedél nélkül a katasztrófa következtében. A nemzetközi pénzintézet 1,78 milliárd dollár (640 milliárd forint) segítséget ígért.

A Világbank összesítése csak Törökországra vonatkozik, a szíriai pusztítás adatait nem tartalmazza.

Törökországban és a szomszédos Szíriában időközben több mint 48 ezerre emelkedett a február 6-i földrengések halálos áldozatainak a száma, a katasztrófában 185 ezer épület dőlt össze, vagy szenvedett komoly károkat. A hatóságok tízezernél is több utórengést jegyeztek fel.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑