Cadmus

Újabb várost foglalt vissza az etióp hadsereg Tigré tartományban

Elfoglalt egy újabb települést a lázadó Tigré tartományban előrenyomuló etióp hadsereg – közölte az etióp kormány szombaton.

A tájékoztatás szerint a hadsereg Adigrat várost vonta az ellenőrzése alá, a régió székhelyétől, Mekellétől 116 kilométerre északra. Az etióp hadsereg a régió fővárosának irányába tör előre, hogy leverje a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezette lázadást, és helyreállítsa a központi kormány fennhatóságát a térségben.

A TPLF egyelőre nem reagált az etióp kormány hadisikerről szóló bejelentésére. Független forrásból nehéz ellenőrizni akár a kormány, akár a TPLF bejelentéseit, mert Tigré régióval megszakadt a telefon- és az internetösszeköttetés még november elején, amikor a harcok elkezdődtek.

Az etióp központi kormányzat nem ismeri el Tigré régió vezetőjeként a TPLF-t, amely helyben igen népszerű, és amely szeptemberben a központi kormány ellenkezésével dacolva választásokat tartott, hogy legitimálja hatalmát.

November 4-én robbantak ki harcok a térségben, miután Abij Ahmed miniszterelnök azzal vádolta a TPLF-et, hogy a fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, és katonai felszerelést zsákmányoltak. Az etióp haderő ezután indított offenzívát a TPLF ellen.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑