Cadmus fordítás Cadmus

Újdelhi államminisztere a tüntetésekről: „A helyzet riasztó”

Indiában azt követően kezdődtek tiltakozások, hogy a belügyminiszter december 9-én benyújtotta az állampolgársági törvény módosítására vonatkozó javaslatot a parlamentben.

Legalább húsz ember vesztette életét Újdelhiben az állampolgársági törvény módosítása miatt három napja ismét kirobbant tüntetésekben, több tucat embert kórházban ápolnak – közölték indiai hatósági források szerdán.

Arvind Kedzsrival, Újdelhi államminisztere szerdán felszólította a kormányt, küldjön csapatokat a főváros északkeleti részébe, ahol a törvénymódosítás támogatói és ellenzői közt az összecsapások kitörtek.

Kedzsrival nem zárta ki a kijárási tilalom bevezetését sem arra az időre, amíg a rendet helyreállítják. Noha újdelhi hatósági források szerint a rendőrök urai a helyzetnek, az államminiszter a Twitteren azt írta, az egyenruhások nem tudják megfékezni a zavargásokat. „A helyzet riasztó” – összegezte Kedzsrival.

A rendőrség az oszlatások során könnygázt és füstgránátokat is bevetett, az emberek pedig kövekkel dobálták meg őket – illetve egymást -, valamint több járművet felgyújtottak.

Egészségügyi források szerint többeket lőtt sebbel szállítottak kórházba, Szunil Kumar, az újdelhi Guru Teg Bahadur kórház egyik orvosa szerint a halottak közt is vannak, akikkel vélhetően fegyver végzett.

A boncolási eredményeket egyelőre nem tették közzé.

Indiában azt követően kezdődtek tiltakozások, hogy a belügyminiszter december 9-én benyújtotta az állampolgársági törvény módosítására vonatkozó javaslatot a parlamentben. A decemberben elfogadott jogszabály értelmében indiai állampolgárságot adnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt – vallási üldöztetés miatt – elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek, de a muszlimoknak nem.

Bírálói szerint az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) nevű hindu nacionalista kormánypárt által kezdeményezett jogszabály muszlimellenes. A módosítást különösen ellenzéki muszlim politikusok bírálták, elsősorban azt vetve a kormány szemére, hogy hátrányosan megkülönbözteti a muszlim menekülteket és a 170 milliós helyi muszlim kisebbséget.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑