Cadmus fordítás Cadmus

Újévet ünnepő kurdokkal végeztek a törökbarát iszlamisták

2023. 03. 21.

Törökbarát iszlamisták meggyilkolták egy újévet ünneplő kurd család négy tagját Észak-Szíriában – jelentette kedden a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

Az OSDH szerint – amely 2011 óta nyomon követi a Szírián belüli háborús erőszakos cselekményeket – Dzsindirisz faluban az Ahrar Al-Sharqiyah nevű iszlamista csoport tagjai kötözködni kezdtek a kurd újév kezdetét ünneplő fiatal férfiakkal.

Nemsokkal ezután a csoport tagjai “hidegvérrel tüzet nyitottak az ünneplőkre”. A támadásban négyen meghaltak, tovább három ember megsebesült, mindannyian ugyanabból a családból.

“Ez a szélsőséges iszlamista csoport, amelynek tagjai közül korábban sokan az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) szolgálatában álltak, gyűlöli a kurdokat” – olvasható az aktivistahálózat jelentésében.

A négy férfi halálát okozó támadás után kurdok ezrei vonultak a falu utcáira tüntetni. A kurd férfiak elleni támadás miatt még tovább nőtt a feszültség a térséget ellenőrző, Törökország által támogatott fegyveres csoportok és a kurd lakosok között. A  Hajat Tahrír as-Sam iszlamista fegyveres csoport sok tagja gyűrűbe fogta a helységet. Az OSDH szerint a másik iszlamista  csoport átvette az ellenőrzést az Ahrar Al-Sharqiyah iszlamista csoport térségi főhadiszállása felett.

A szélsőséges Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) – a térség különböző, Törökország által támogatott frakcióinak szövetsége – nyilatkozatot adott ki, amelyben a “lehető leghatározottabban” elítéli a kurd férfiak meggyilkolását, valamint ígéretet tesz arra, hogy a tetteseket bíróság elé állítják.

2018-ban, amikor Törökország és az általa támogatott szíriai iszlamisták megszállták Afrín régiót, Dzsindirisz az Ahrar Al-Sharqiyah kezére került. A csoportot 2021-ben emberi jogi visszaélések (kínzás, emberrablás) miatt szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑