Cadmus fordítás Cadmus

Újra dolgozhat az Egészségügyi Világszervezet Afganisztánban

A tálibok ismét engedik az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), hogy tehesse dolgát Afganisztánban az általuk uralt területeken is – adta hírül szerdán a Reuters hírügynökség a lázadók szóvivőjére hivatkozva.

A tálibok idén áprilisban tiltották meg a WHO-nak és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának, hogy folytathassák oltási tevékenységüket, mivel azt – mint fogalmaztak – „gyanúsnak” találták. A tilalommal a tálibok a járványos gyermekbénulás elszabadulását kockáztatták, mivel Afganisztán a világ alig néhány olyan országa közé tartozik, amelyek még mindig nem mentesek ettől a ragálytól.

A Vöröskeresztnek – amely 30 éve nyújt egészségügyi támogatást Afganisztánnak – a tálibok már szeptember elején engedélyezték munkája folytatását.

A WHO-val szembeni tilalom mostani feloldását a kormány ellen lázadók feltételekhez kötötték: a WHO emberei csakis egészségügyi tevékenységet végezhetnek, engedélyt kell beszerezniük a táliboktól személyzet alkalmazásához és csakis egészségügyi központokban adhatják be a gyermekbénulás elleni védőoltást.

A tálibok – akik Afganisztán területének bő felét uralják – cserébe garantálják a szervezet embereinek biztonságát.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑