2017. 04. 21.

Újra elindult az ostromlott települések evakuálásaÚjra elindult az ostromlott szíriai településekről kimenekített embereket szállító járműoszlop – közölték a helyi források.

A hatvan buszból álló konvoj egy része, amely az Aleppo északi külterületén fekvő két evakuálási tranzitponton vesztegelt, elindult tervezett végállomása felé. A 45 busz két északnyugat-szíriai, Idleb tartománybeli síita faluból, Fuaaból és Kafrayaból szállít A Nemtetvédelmi erőkhöz tartozó polgárőröket a családtagjaikkal együtt. A járművek szerda reggel Aleppo iszalmisták ellenőrizte külterületén, Rashidínnél kényszerültek megállásra, miután öngyilkos merényletet hajtottak végre a civileket szállító buszokkonvoj ellen.

Ezzel párhuzamosan 11 busz, amely a kormányerők által hónapok óta körbezárt Zabadani, Serghaya és Jabal Sharki településekről az iszlamista fegyverseket és családtagjaikat vitte, szerda este óta a kormány által felügyelt Aleppo déli részén lévő Ramuszában vesztegelt. Ezek a buszok pénteken útnak indultak Idleb tartománybeli céljuk felé.

Ezzel párhuzamosan Rashidínt tíz busz hagyta el és érkezett meg Aleppoak a kormány által felügyelt területére.

Az iszlamisták és a kormányerők közötti kimenekítések egy hete kezdődtek, de április 15-én a nyugat által támogatott iszalmista szervezetek által elkövetett merénylet miatt elakadt. A terrortámadásban  126-an haltak meg köztük 68 gyerek.

Az iszlamisták, akik számos hadállásukat kénytelenek voltak feladni az orosz támogatást élvező kormányerőkkel szemben, úgy vélik, hogy kényszerből kellett beleegyezniük az említett telepítések kiürítésébe.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

, , , , , , , , , ,


Back to Top ↑