2018. 10. 15.

Újra megnyitottak egy határátkelőt Szíria és Jordánia között

Az átkelő megnyitása kulcsfontosságú Libanon számára, mert csak Szírián keresztül van szárazföldi kapcsolata Kis-Ázsia felé.

Újra megnyitották hétfő reggel a három évvel ezelőtt lezárt Dzsaber-Nasszíb határátkelőt Szíria és Jordánia között. A jordániai oldalon levő Dzsaber átkelő vezetője elmondta: a határátkelő teljesen megnyílt a személy- és áruforgalom előtt. Arra számítanak, hogy kezdetben nem lesz nagy forgalom, de a következő napokban egyre többen veszik majd igénybe az átkelőt.

Az iszlamisták 2015-ben foglalták el és zárták le az átkelőt, amelynek környékét júliusban szabadították fel  a szíriai katonák. Korábban a településen naponta kamionok százai haladtak át, amelyek Törökországból és Libanonból szállítottak árut a Perzsa-öböl mentén fekvő országokba. A nasszíbi átkelőn keresztül évente dollármilliárdokra rúgó kereskedelmet bonyolítottak le a szíriai konfliktus 2011-es kezdete előtt.

Lezárását több ország gazdasága megsínylette. Az átkelő megnyitása Libanon számára is kulcsfontosságú, mert az országnak csak Szírián keresztül van szárazföldi összeköttetése az összes többi állam irányába, mert egyetlen másik szomszédja Izrael, mellyel gyakorlatilag hadban áll.

MTI nyomán

, , , , ,
Back to Top ↑