Cadmus fordítás Cadmus

Újra megszólalt a háromezer éves egyiptomi főpap múmiája

2020. 01. 25.

Háromezer évvel ezelőtt számos egyiptomi hallgatta és követte Nesziámon imáit és bölcs szavait. A XI. Ramszesz fáraót szolgáló főpapot halála után mumifikálták. Múmiáját a Leedsi Városi Múzeumban őrzik, ám a közelmúltban a kutatók és a modern technika segítségével „újra megszólalt”.

XI. Ramszesz az ókori egyiptomi XX. dinasztia utolsó uralkodója, aki a dinasztiája második leghosszabb ideig uralkodó királya volt. Nesziámon a fáraót szolgálta valamikor Krisztus előtt 1099 és 1069 között.

Théba papjaként nagy valószínűséggel elég erős hangja volt a rituálékhoz és szertartásokhoz.

A koporsójára írt szavakból a kutatók arra következtetnek, hogy „szavát nagyra becsülték”. Nesziámon most a modern technika segítségével újra „megszólalhatott” a múltból. Mutatjuk!

A Londoni Egyetem tudósai háromdimenziós nyomtatással, nem invazív képalkotó eljárással és egy elektronikus gégefővel alkották újra a múmiája hangképző szervének nagy részét anélkül, hogy azt károsították volna. A Scientific Reports című tudományos folyóiratban csütörtökön bemutatott tanulmány szerzői szerint ez a módszer lehetővé tette egyetlen – az e és az a magánhangzó közötti – hang megszólaltatását is.

A szakemberek ehhez elsőként felmérték a légutak helyzetét, valamint a csontok és a lágyszövetek szerkezetét, majd az így konstruált beszédcsatornát három dimenzióban kinyomtatták és egy mesterséges elektronikus gégére illesztették. Így teremtették újra Nesziámon egykori, feltételezett hangját.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Origo.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑