Cadmus fordítás Cadmus

Újra Szíriába megy a görögkatolikus érsek

2018. 07. 09.

Fülöp tavaly járt már a háború lerombolta a közel-keleti országban, most ismét nekivág Debrecenben székelő egyházfő.

A szíriai Damaszkuszba indul augusztus 2-án Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, hogy személyesen adja át az elmúlt hónapokban gyűjtött pénzadományt.
Szíria lakosságának a konfliktus kirobbanása előtt körülbelül 8 százaléka volt keresztény – emlékeztet az egyházi közlemény –, együtt élt itt a korai egyház történelme során kialakult minden felekezet és Jézus nyelvét, az arámit is beszélték néhány kis közösségben.

– A szíriai keresztények sorsát a magyar Görögkatolikus Egyház is szívén viseli, ezért tavaly gyűjtést indított. Az „első körben” összegyűjtött pénzadományokat Fülöp atya Szíriában személyesen adta át. A jó szándékú embereknek köszönhetően – akik közül többen úgy segítettek, hogy például csatlakoztak a Jótékonysági hangverseny a szíriai keresztényekért segélyakcióhoz – idén újabb összeggel tudja az egyház támogatni a bajba jutottakat. A Főpásztor augusztus 2-án indul Damaszkuszba, ahol ismét találkozik Naim Gharbi atyával, a damaszkuszi görögkatolikus melkita patriarkátus parókus esperesével – írják.

A 2011-ben kezdődött szíriai háború immár hét éve tizedeli az ország lakosságát, dönti romba városait, maga alá temetve utakat, házakat, kórházakat, iskolákat, mecseteket, templomokat és a világörökség több ezer éves kincseit. Az ország egykor 23 milliós lakosságából jelenleg 5 millió ember él a környező országokban menekültként, 13 és félmillióan pedig súlyos hiányokkal, betegségekkel küzdenek. Az országon belül maradt, de lakhelyét elhagyni kényszerült emberek több mint 6 és fél millióan vannak, közel 5 millióan pedig nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető területeken élnek, élelem, áram, gyógyszer nélkül, életveszélyben.

A gyűjtés folyamatos, így aki teheti – kérik – még most is segíthet a szíriai keresztényeken. Részletek itt.

Szabolcsihír.hu 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑