Cadmus fordítás Cadmus

Újraszámolják az iraki választások szavazatait

2018. 06. 07.

A május 12-én tartott parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámolásáról döntött az iraki törvényhozás szerdán, miután Haider al-Abádi miniszterelnök előző nap egy vizsgálat eredményét ismertetve közölte: súlyos jogsértések történtek a voksoláson – a 329 fős iraki törvényhozás 172 képviselője vett részt a parlament rendkívüli ülésén.

A szerdán elfogadott döntés értelmében a szavazatok újraszámlálása az ország legfelsőbb bírói tanácsa tagjai és ENSZ képviselői felügyelete mellett fog zajlani. Az ülésen ezenkívül határozatot hoztak arról, hogy a szavazatokat kézzel kell újraszámlálni, szemben a választási törvény 38-as cikkével, amely a szavazatok elektronikus módon történő újraszámlálását irányozza elő. A törvényhozás emellett felfüggesztette a legfelsőbb választási bizottság vezetését, tisztségüket egy kilencfős bírói testület veszi át. A választásokon történt jogsértéseket egy parlamenti különbizottság fogja vizsgálni.

Az iraki kormányfő keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy súlyos jogsértések történtek a parlamenti választásokon. A központi választási bizottság a múlt szerdán beszámolt arról, hogy megsemmisítették több mint ezer szavazóhelység voksait. A választásokat követően számos politikai csoportosulás számolt be szavazatmanipulálás esetéről és az első alkalommal használt elektronikus szavazórendszer gépeinek meghibásodásairól. Az Iszlám Állam terrorszervezet feletti győzelem 2017 decemberi iraki bejelentését követő első parlamenti választásokat Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok asz-Szajrún nevű pártszövetsége nyerte a választási bizottság által egy hétre rá közzétett hivatalos végeredmények szerint.

Elemzők szerint a mostani lépés azonban megakaszthatja a kormányalakítás kényes folyamatát, kilátásba helyezve a további bizonytalanságot Irakban, és szembeállíthatja a kormányt és a parlamentet a választási bizottsággal.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑