Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Ukrajnát értesítették a hadifolyokat szállító gépről, még is lelőtték

2024. 01. 25.

Az ukrán Hírszerzési Főigazgatóság tudott az ukrán hadifoglyokat (POW) szállító orosz Il-76-os repülőgépről, de nem kapcsolta ki légvédelmét – mondta Andrej Kartapolov, az Állami Duma Védelmi Bizottságának vezetője január 25-én a sajtónak. a repülőgép lezuhanása a belgorodi régióban a TASS szerint.

„Az ukrán felet hivatalosan értesítették. Tizenöt perccel azelőtt, hogy a gép belépett a zónába, teljes körű tájékoztatást kaptak, amelyet megkaptak, és a Hírszerzési Főigazgatóság megerősítette a kézhezvételét” – mondta Kartapolov, megjegyezve, hogy ezt követően „a levegő, állj meg” parancsot kellett volna követni. bizonyos ágazatokban.”

„Nem adták ki. Ehelyett tűznyitási parancsot adtak, és a repülőgépet a legénységünkkel és katonáikkal lelőtték” – tette hozzá.
A kijevi rezsim ezzel „egy újabb szörnyűséges atrocitást” követett el – mondta Kartapolov, leírva az incidenst, amely 74 ember életét követelte, köztük 65 ukrán hadifogoly.

„Az ukrán légvédelmi rendszer lelőtt egy Iljusin-76-os repülőgépet, amelyen ukrán hadifoglyokat szállítottak, akiket aznap a mi srácainkra akartak cserélni. Nagyon részletes, nemzetközi vizsgálatra van szükségünk ebben a kérdésben, hogy megtudjuk, kinek a légvédelmi rakétarendszerét alkalmazták, ki volt a vezérlőpultnál, ki döntött, és ki adta ki a parancsot” – mondta.
Kartapolov azt is hangsúlyozta, hogy a halálos incidens ellenére folytatódnak az orosz hadifoglyok hazahozatalára irányuló erőfeszítések Ukrajnából.

„Nem hagyhatjuk magunkra a srácainkat. Ezért fogunk beszélgetni magával az ördöggel, és még a Gonosznal is dolgozunk, mert vissza kell szereznünk a srácainkat. Nincs más dolgunk, mint elbeszélgetni” – mondta egy kérdésre.

Az Il-72-est január 24-én lőtték le az ukrán hadsereg Belgorod felett. Az előzetes információk szerint amerikai gyártmányú MIM-104 Patriot nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerrel vették célba. Ezt még meg kell erősíteni.

Az orosz segélyszolgálat egyik illetékese a TASS-nak azt mondta, hogy a fekete dobozokat előkerülték a lezuhant Il-76 roncsai közül, és az eszközöket az orosz védelmi minisztérium speciális moszkvai laboratóriumába szállítják dekódolásra január 26-án.

„Az előzetes adatok szerint mindkét fedélzeti adatrögzítő elég sértetlen a dekódoláshoz. Pénteken [január 26-án] egy speciális járattal érkeznek [Moszkvába], hogy a védelmi minisztérium laboratóriumába szállítsák dekódolás céljából” – mondta a tisztviselő.

Az orosz védelmi minisztérium „terrorista cselekménynek” nevezte a gép lelövését, és hangsúlyozta, hogy Ukrajnának előzetes ismeretei voltak a hadifoglyok szállításáról a kolotilovkai határellenőrző ponton való cserére. A minisztérium szerint a kijevi rezsim azért lőtte le a gépet, hogy végül Moszkvát vádolja meg a támadással.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑